Een raamvoorstelling is een fijne afleiding voor de bewoners.
Een raamvoorstelling is een fijne afleiding voor de bewoners. Foto: Wil van Balen

Bewoners Rozenhoek verrast door zingende en ramen zemende clown

Algemeen 823 keer gelezen

Hellevoetsluis – Alle verpleeghuizen en andere kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg en voor mensen met een beperking hebben hun deuren moeten sluiten voor bezoek vanwege het coronavirus.

Voor deze kwetsbare bewoners is dit een hard gelag; familie, vrienden en bekenden kunnen nu niet meer op bezoek komen.

Muzikale raamvoorstelling
Elza van Heijst van Happy Kids Entertainers uit Hellevoetsluis vertelt: "Ik kom normaal gesproken veel bij verpleeghuizen, woongroepen en zorginstellingen als clown Kwep of als troubadour. Veel boekingen zijn natuurlijk afgezegd omdat je er nu niet naar binnen mag. Heel veel bewoners hebben het juist nu erg moeilijk. Daarom heb ik aangeboden om muzikale raamvoorstellingen te gaan geven. Ik kom dan zogenaamd ramen zemen, breng mijn gitaar mee en zing liedjes. Met mijn geluidsbox aan is dit toch te horen voor de mensen binnen en zo kunnen ze gezellig meezingen. En als ik met mijn armen ga zwaaien dan zwaaien ze met me mee."

Laat je hart spreken
"Als clown werk je met je lichaam en gezicht; je laat dus iets zien zonder dat je iets hoeft te zeggen", gaat Elza verder. "Ze kunnen zien aan mijn gezicht wat ik bedoel. Als ik mijn hart laat spreken zien ze dat, maak ik een grapje dan moeten ze verschrikkelijk lachen. Normaal gesproken kan ik iemand een knuffel geven, een hand vasthouden, en dat kan nu niet. De mensen missen dat en ik ook. Ik vind dit zo erg. Het is mooi dat je zo dan toch op deze manier hun harten kunt verrijken, ook al is het op afstand. Al kunnen we nu dus niet naar binnen, we hebben toch even contact. Het geeft zoveel voldoening als je ziet hoe blij de mensen worden. Het is echt een stukje afleiding in de dagelijkse routine."

Ook de medewerkers van de zorginstellingen en verpleeghuizen smelten als ze zien wat dit voor de bewoners doet. De bewoners van zorglocatie De Rozenhoek genoten in ieder geval met volle teugen van de voorstelling. Dit is echt een welkome afleiding voor de bewoners in een moeilijke tijd.

"Deze week ga ik als Paashaas langs bij de Thomashuizen om daar een liedjesshow te geven. Ik heb het er nu gewoon druk mee, en dat is fijn want al mijn werk wat ik normaal doe op kinderfeesten, evenementen, scholen en bruiloften werd gecanceld. Ik heb nu zelfs aanvragen uit het hele land om raamvoorstellingen te geven."

In het heel Nederland worden door contactclowns grappige raamvoorstellingen gegeven voor deze kwetsbare groep mensen en ze even een uurtje afleiding en vrolijkheid gegeven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant