TipHellevoetsluis.nl: publieke raadpleging over de woningmarkt en de 'Patatweg' | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: Wil van Balen

TipHellevoetsluis.nl: publieke raadpleging over de woningmarkt en de 'Patatweg'

  •   388 keer gelezen   Actueel

Onlangs heeft weekblad Groot Hellevoet in samenwerking met Toponderzoek weer een burgerpanelonderzoek gehouden voor TipHellevoetsluis.nl. Wij vroegen onze deelnemers naar hun mening over de woningmarkt in Hellevoetsluis en de aanleg van de zogeheten 'Patatweg' voor de Gebiedsvisie Zuidoost. Bij dit onderzoek zijn 181 deelnemers geraadpleegd. Hieronder leest u de reacties van onze respondenten op de vraag of stelling die is voorgelegd. De redactie heeft een selectie gemaakt van enkele toelichtingen van de respondenten.

Woningmarkt
1. Welke zinnen zijn het meest van toepassing op de huizenmarkt in onze gemeente?" antwoordt 59% van de respondenten: "Er worden te weinig huurwoningen gebouwd".

Toelichting van enkele respondenten:
"Er moeten meer woningen worden gebouwd voor ouderen". – "Er worden te weinig betaalbare woningen gebouwd voor starters." – "Er worden te weinig goedkope huurwoningen gebouwd." – "Er worden te weinig seniorenwoningen (huur) gebouwd." - "Er worden te weinig woningen (koop en huur) voor een betaalbare prijs gebouwd!" – "Er worden teveel dure koopwoningen gebouwd." – "Geen woningen meer bouwen.  Gaat ten koste van natuur en recreatie."- "De nieuw te bouwen woningen/appartementen liggen met hun verkoopprijs te hoog voor de gemiddelde Hellevoeter! 500.000 euro voor een flat is veel geld!"– "De wachttijd voor huurwoningen is gemiddeld 5 jaar. Veel te lang" – "Huur of koop, er zijn geen betaalbare woningen voor starters en ouderen die hun eengezinswoning wel willen "inruilen" voor een kleinere woning." – "Er zijn voor starters en jongeren te weinig mogelijkheden om te huren. Hierdoor zijn we gedwongen uit te wijken naar Rotterdam en omstreken."

2. Bent u voor- of tegenstander van het plan om de 263 vakantiewoningen van Città Romana geschikt te maken voor permanente bewoning door senioren?" antwoordt 69% van de respondenten: "Voorstander".

Voorstanders
Toelichting van enkele respondenten: 
"Als er goede voorzieningen bij komen en geen andere groepen als buitenlanders ben ik voorstander." – "Een kans om ouderen zelfstandig samen te laten wonen, bevorderd doorstroming en jongeren krijgen een kans. Maasdelta moet ook een aantal huizen kopen zodat ouderen die nu huren kunnen blijven huren." – "Groot voorstander en per direct uitvoeren." – "Hopelijk worden hier ook huurwoningen aangeboden." – "Ik zie geen bezwaren waarom het niet zou mogen. Ik vind dat er te weinig woonruimte is voor jongeren, daar mag vanuit mijn oogpunt meer aandacht naar toe. Wellicht dat dit plan zorgt voor meer doorstroom in de woning- markt."

Tegenstanders
"De 'oudjes' mogen naar een mooi park terwijl de woningzoekenden en starters hun huizen mogen kopen voor de hoofdprijs en vervolgens ontdoen van de 'originele' details zoals badkamers en keukens van 30+ jaar oud." – "Er staan seniorenwoningen leeg, deze kunnen ook aangepast worden en zijn op 'rollatorafstand' van het winkelcentrum." – "Het openbaar vervoer is in het geheel niet berekend op deze locatie, een isolement dreigt. Ook aanpassingen aan woningen is kostenverhogend." – "Een normaal werkend mens mag ook niet zomaar op een vakantiepark gaan wonen."

2.1 Kunt u toelichten om welke reden(en)u voorstander bent voor het plan om de 263 vakantiewoningen van Città Romana geschikt te maken voor permanente bewoning door senioren?" antwoordt 87% van de respondenten: "Het plan kan zorgen voor een doorstroom in de woningmarkt van Hellevoetsluis".

Toelichting van enkele respondenten: 
"Het stimuleert en motiveert ook langer zelfstandig te blijven wonen." – "Ik denk dat wanneer senioren in het park gaan wonen het park er mooi en verzorgd uit blijft zien. Voor senioren lijkt het mij ook een mooie woonvorm om te voorkomen dat je op oudere leeftijd eenzaam wordt. Voorzieningen kunnen ook goed op deze doelgroep worden afgestemd." – "Je zou in Nederland daar moeten kunnen wonen waar je wilt wonen. Regelgeving rondom de mooiste vakan- tieparken hieromtrent afschaffen." – "Kunnen senioren heerlijk genieten daar. Denk dat er geen mooiere plek is dan daar" – "Leegstand recreatiewoningen voorkomen. In de verkoop met energielabel voor een acceptabele prijs."

2.2  Kunt u toelichten om welke reden(en) u tegenstander bent voor het plan om de 263 vakantiewoningen van Città Romana geschikt te maken voor permanente bewoning door senioren?" antwoordt 81% van de respondenten: "Andere reden".

Toelichting van enkele respondenten: "Bestemming vakantiepark wordt zo permanente bewoning met andere behoeftes waardoor recreatiekarakter verdwijnt." – "Dat zal een daling geven in het aantal toeristen." – Senioren zullen op deze manier vervreemden ze van de samenleving."

3. 'In het voormalige verzorgingstehuis Voornesteyn zouden meer kamers verhuurd moeten worden'" antwoordt in totaal 73% van de respondenten: "(zeer) mee eens". In totaal 13% van de respondenten antwoordt: "(zeer) mee oneens". Het meest gekozen antwoord (41%) is: "Zeer mee eens". Het middelste antwoord (mediaan) is: "Mee eens".

Toelichting van enkele respondenten: "Allerlei doelgroepen zoeken (tijdelijk) kleine behuizing. Dit zou een perfecte oplossing kunnen zijn." – "Eenpersoonshuishoudens kunnen prima daar terecht. Starters, gescheiden personen, tijdelijke huisvesting voor senio- ren." – "Er is veel vraag naar woonruimte. Daarom is het nodig al is het als tussenoplossing. Nu is het leegstand tegenover de grote vraag naar woonruimte." –"Hangt af wat er met de ruimte gebeurd. Als het niet meer verhuurd kon worden door de staat van de woningen dan is het raar om het nu weer te verhuren. Afbreken en goedkopere huur/koopwoningen bouwen."

Aanleg 'Patatweg'
4. "Ongeacht het tracé, hoe belangrijk acht u de komst van de zogenoemde Patatweg?" antwoordt in totaal 69% van de respondenten: "(zeer) belangrijk". In totaal 13% van de respondenten antwoordt: "(zeer) onbelangrijk". Het meest gekozen antwoord (44%) is: "Zeer belangrijk". Het middelste antwoord (mediaan) is: "Belangrijk".

Toelichting van enkele respondenten: 
"Al die jaren rijden die enorme vrachtwagens al door de (kinderrijke) wijken met kans op ongelukken. En de vele rotondes zullen het ook niet makkelijk maken voor de chauffeurs. Dus een aparte 'Patatweg' is een prima idee." – "Het haalt de vrachtwagens uit de kern. Wel apart dat de bezwaarmakers (weer) een groot podium krijgen om te klagen, terwijl zwaar transport door de kern van Hellevoetsluis weggehaald wordt. Dat levert veel grotere voordelen op."- "Farm Frites hoort thuis op een industrieterrein, daarbij komt dat over 10 jaar de weg overbodig is omdat de aardappelen per boot aangevoerd gaan worden. Gemeente Hellevoetsluis zou zich eens meer op het belang van hun Inwoners moeten richten i.p.v. de ondernemers."– "Zelf woon ik langs een van de drukste wegen in Hellevoetsluis waar het vrachtverkeer van Farm Frites regelmatig langskomt. Ik vind het verhaal dat het veiliger is voor de bewoners om het vrachtverkeer uit Hellevoetsluis te weren een onzinverhaal. Een stad heeft nou eenmaal verkeer. Deze 'Patatweg' gaat juist veel meer overlast veroorzaken; voor de bewoners van Oudenhoorn, voor de camping en vooral voor de natuur."

Aan de hand van vraag 5: Op welke manier(en) wilt u het liefst betrokken zijn/worden?" komt de volgende top drie naar voren:

1.           Ik wil niet actief betrokken worden, maar wel op de hoogte blijven via het media (43%);
2.           Ik wil actief betrokken worden, door mee te doen aan een digitaal of schriftelijk onderzoek (36%);
3.           Ik wil actief betrokken worden, via social media of online platforms (19%).

Meedoen met de volgende enquête?

Meld u aan via http://www.tiphellevoetsluis.nl.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>