Het echtpaar Schutte, initiatiefneemster Heidi van Noort en Leo Blok
Het echtpaar Schutte, initiatiefneemster Heidi van Noort en Leo Blok Foto: Anton Huber

Wethouder gaat kappen boom weer bekijken

Actueel 771 keer gelezen

Het voornemen om de dennenboom naast de Katholieke Kerk bij de werkzaamheden aan het Cultuurplein te kappen, heeft nogal wat deining bij inwoners van Hellevoetsluis veroorzaakt.

De boom, die in 1936 werd geplant door de toenmalige zielenherder van de parochie, werd bij de vorige bouw van het Cultuurplein met rust gelaten en bleef deel uit maken van de omgeving. Maar de praktijk wees uit dat het plein mogelijk best mooi was, ,maar zeker niet functioneel. Twee jaar geleden werd begonnen met het maken van een nieuw ontwerp, samen met de landschapsarchitecten van de firma Cobijn

Dat werd een enorm plan waarin niet alleen het plein maar ook de directe omgeving werd aangepakt. Kortom: de wijk gaat op de schop en de Opzoomerlaan gaat drie maanden dicht om alles uit te kunnen voeren. Doel is om de omgeving groener te maken en de 'stenen uitstraling' die nu heeft weg te nemen.

Protesten
Toen duidelijk werd dat een boom met een geschiedenis voor de plannen moest worden gekapt, ontstond er een golf van protest, niet alleen van ex-leerlingen van de Mulo/Mavo voor wie de boom deel uitmaakt van 'hun persoonlijke geschiedenis' maar ook van omwonenden als de 'Koningin van de Opzoomerlaan', Suus Waalboer, die er slapeloze nachten van heeft. Dat resulteerde in een petitie die in nauwelijks een week tijd 500 keer werd getekend.

Volle Ruyterzaal
De bijeenkomst die voor het overhandigen van de petitie werd gehouden, werd druk bezocht. De Ruyterzaal zat vol en er moesten zelfs stoelen worden bijgehaald. Nadat wethouder Schop de petitie in ontvangst had genomen van initiatiefneemster Heidi van Noort en de toegezegd had dat opnieuw naar de kap zal worden gekeken, nam Jan Arie Meijer (gemeente Hellevoetsluis) de vergadering over en legde de gang van zaken uitgebreid uit. Daarbij werden ook misverstanden opgehelderd zoals over de kapitaalvernietiging van de kosten van het oude plein die ruim 1 miljoen bedroegen. Dat bedrag werd wel in guldens gerekend, en bedraagt 449.000 in euro's. 'Hadden we dit maar twee jaar eerder geweten' verzuchtte Meijer, 'dan was het allemaal veel makkelijker geweest' Nu ligt wijzigen veel moeilijker. Meijer was het eens met de aanwezigen dat de communicatie beter had gekund. Op de plaats van de boom is nu een waterpartij ingetekend

Voorstanders
Voorstanders van de kap zijn er natuurlijk ook: zo betekent de kap dat met een schijnwerper de kerk verlicht kan worden en vinden ook de gebruikers van het Cultuurhuis het plan zo als het is te mooi om te wijzigen.

Duidelijk is in dat in het huidige traject de kap van de boom vaststaat en dat alleen een besluit van de wethouder dat kan veranderen.

Heidi van Noort legt haar standpunt uit
De kerk met boom
Jan Arie Meijer met de plankaart
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant