Be fabulous, be yourself | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: Wil van Balen

Be fabulous, be yourself

  •   708 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - In aanwezigheid van Gaytastic, die regelmatig feestjes organiseren in het BarBiertje voor een heel breed publiek, en Bernadette Bakker die zich inzet bij de brandweer als aanspreekpunt rondom homoseksualiteit en gender, hees Burgemeester Milène Junius de regenboogvlag.

De vlag die symbool staat voor tolerantie en homoseksualiteit hing op de internationale 'Coming out day' voor het Prinsenhuis dat, toevallig, ook dient als trouwlocatie. 'Coming out day' is een dag waarop er stilgestaan wordt bij het 'uit de kast komen'. Een stap waarbij je de omgeving voor het eerst vertelt dat je lesbische of homoseksuele gevoelens hebt. Het is een moment dat voor mensen moeilijk kan zijn, en 'Coming out day' steunt deze stap en wil daarmee laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn.

Het is de eerste keer dat de gemeente Hellevoetsluis de vlag hijst. Burgemeester Junius raakte een keer in gesprek met Wendy, een van de Gaytastic organisatoren en besefte dat er binnen Hellevoetsluis ook aandacht aan homoseksualiteit gewenst was. De burgemeester heeft integratie en emancipatie in haar portfolio en staat achter een inclusieve samenleving.

Door de reizen die de burgemeester vroeger veel maakte, onder andere naar China, ziet zij het verschil in benadering van homoseksualiteit in verschillende landen waarbij Nederland altijd vooruitstrevend was. 'Tegenwoordig is er meer polarisatie, mensen gaan meer uit van verschillen onderling dan gelijkenissen, en daarmee wordt de tolerantie lager.' Dat vindt de burgemeester jammer.

Bernadette Bakker, zelf transgender, heeft daar zelf in het verleden ervaring mee gehad en weet hoe belangrijk het is om onderwerpen en gevoelens rondom seksualiteit, transgender, en identiteit te kunnen bespreken. Zij kon dat binnen het brandweerkorps met commandant Edith van de Reijden die haar meteen steunde, en zo ruimte gaf aan Bernadette om binnen het korps geaccepteerd te worden van brandweerman tot brandweervrouw.

Het gaat niet zozeer om seksualiteit als wel om identiteit. Zolang de verschillen daarin nog niet als vanzelfsprekend kunnen worden geaccepteerd is er bekendheid aan geven belangrijk voor de acceptatie in de maatschappij. Burgemeester Junius benoemt dat respect wederkerig is, zoals bij het verlenen van voorrang in het verkeer.

Matthé, Frank en Karin van Gaytastic waren ook aanwezig bij het hijsen van de vlag. Matthé heeft het op de middelbare school moeilijk gehad toen hij uitsprak homoseksueel te zijn. 'Na de schoolperiode werd het wel makkelijker', aldus Matthé. Hij wil samen met zijn Gaytastic collega's mensen de mogelijkheid bieden om op ontspannen en gezellige wijze in contact te komen met elkaar, waarbij iedereen ongeacht seksualiteit welkom is. De feesten die zij organiseren zijn dan ook voor een breed publiek met een 'open mind'. Een feest waar je kunt zijn wie je bent.

Dat er in Hellevoetsluis veel mensen zijn die daar achter staan blijkt uit het feit dat deze feestjes keer op keer een groot succes zijn bij een breed publiek. Volgend jaar bestaat Gaytastic vijf jaar, en zij willen met hulp van sponsoren die daarvoor nodig zijn, dat groots vieren.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>