Afbeelding

Dennis wint Nieuwpoortweek

vr 13 jul 2012, 12:17 Sport

Hellevoetsluis - De Hellevoetse jeugdzeiler Dennis de Jeu heeft op de Noordzee voor de kust van het Belgische Nieuwpoort de Nieuwpoortweek gewonnen. Met vier maal een eerste, eenmaal een tweede en eenmaal een derde plaats wat hij alle concurrenten ruim de baas.

Op de eerste dag stond er een redelijke wind en was Dennis volledig in zijn element, hetgeen resulteerde in tweemaal een eerste plaats. De tweede dag waaide het erg hard en was de zee zeer onstuimig. Na de eerste wedstrijd werd dan ook besloten om die dag geen wedstrijden meer te houden. Door wat tactische foutjes eindigde deze wedstrijd in een derde plaats. Op maandag was het weer iets rustiger en konden drie wedstrijden worden gezeild met als resultaat: tweemaal eerste en eenmaal tweede. Helaas waren de zeilers te laat terug in de haven om nog naar Hellevoetsluis te rijden voor de diploma uitreiking op het Jacob van Liesveldt.

De dinsdag kenmerkte zich door vrijwel volledige windstilte. De zeilers zijn wel het water op gestuurd, maar de sterke stroom maakte het onmogelijk om wedstrijden te houden. Onverrichterzake keerden de zeilers weer terug naar de haven. Op woensdag stonden nog twee wedstrijden op het programma, maar naderend onweer maakte al snel een eind aan het feest. De eerste wedstrijd werd ingekort en Dennis, op de eerste plaats liggend, ging verkeerd door de finish, hetgeen hem een diskwalificatie voor die wedstrijd opleverde. Maar aangezien de slechtste wedstrijd niet meetelt, en bovendien zijn voorsprong in het algemeen klassement zo groot was, kon hem de eindoverwinning niet meer ontgaan.

Op donderdag na de Nieuwpoortweek vertrok Dennis al weer naar het Engelse Christchurch om deel te nemen aan de Splash Nationals UK 2012 (Open Engels Kampioenschap). De vrijdag is gebruikt om te trainen en het wedstrijdwater te verkennen. Zaterdag begon met uitstel vanwege de hoeveelheid wind. In plaats van afnemen, nam de wind juist toe en op zee werd meer van 25 knopen wind gemeten. Besloten is om twee wedstrijden in de havenbaai te zeilen. Helaas brak bij Dennis in de eerste wedstrijd de neerhouder, waardoor deze wedstrijd niet uitgezeild kon worden, terwijl hij weer op de eerste plaats lag. Dit probleempje zou hem later nog lelijk opbreken. Door snel met een rubberboot naar de wal te gaan voor een nieuw onderdeel, kon de start van de tweede wedstrijd nog net op tijd gehaald worden. Deze wedstrijd eindigde met een tweede plaats.

Op zondag zag Engeland (na 36 uur non-stop regen) er heel anders uit. Droog en een prima zeilwindje. Omdat er op zaterdag maar twee wedstrijden zijn gevaren stonden er op zondag vier op het programma. Er werd respectievelijk een derde, vierde en nog eens tweemaal een derde plaats bereikt. Het eindresultaat was een derde plaats. Zonder de schade op zaterdag zou hij, met een eerste plaats in de eerste wedstrijd van zaterdag, totaalwinnaar geworden zijn, maar het heeft niet zo mogen zijn. Tevreden met zijn derde plaats werd op maandag de thuisreis weer aanvaard. Na een paar dagen thuis om even tot rust te komen, wordt er weer opnieuw naar Nieuwpoort gereisd voor het Open Belgisch Kampioenschap, een trainingsweek en aansluitend het Wereldkampioenschap.

Uit de krant