Het bruidspaar genoot van het bezoek van de burgemeester.
Het bruidspaar genoot van het bezoek van de burgemeester.
60-jarig bruidspaar

‘Een lot uit de loterij’

Human Interest 190 keer gelezen

Hellevoetsluis - De 11e van de 11e, wat een mooie datum om te trouwen! Het is 60 jaar geleden dat het bruidspaar Barendrecht-Bestman elkaar het jawoord gaf in Oudenhoorn. Uiteraard kwam burgemeester Junius de jeugdig ogende echtelieden feliciteren met een mooie bos bloemen.

Om Corona-redenen volgde uw krant een weekje later met de welgemeende felicitaties. “Schrijf maar op wat een aardige vrouw onze burgemeester is”, opent Jacob Barendrecht ons gesprek. “We hebben echt genoten van haar aanwezigheid en wat vloog de tijd”.
Echtgenote Corrie knikt bevestigend en toont op haar mobiele telefoon de gemaakte foto’s. “Jammer dat niet iedereen tegelijk aanwezig kon zijn, maar dat losten we op door mensen bovenaan de trap te laten zitten,” gaat Corrie verder.

“En wat hebben we veel bloemen en kaarten ontvangen, iedereen hartelijk bedankt daarvoor”, vult Jacob haar nog aan. “Kan dat ook in de krant?”.

Het echtpaar leerde elkaar voorzichtig kennen in Oudenhoorn. “We woonden dicht bij elkaar en soms zwaaiden we als we elkaar zagen op het erf van het stuk grond dat mijn vader daar had,” zegt Jacob daarover. Maar het bleef niet bij zwaaien! Corrie: “Toen mijn vader kaartjes had voor Gunda toneel ben ik daar met Jacob heengegaan. We deden mee aan het bal-na en de loterij en kochten 10 lootjes voor een gulden. En sinds die avond was het ‘aan’. Jacob: “Je kunt wel zeggen dat Corrie mijn hoofdprijs van die avond was.”

“Toen we trouwden hoefden we geen auto’s te huren. De winkeliers van Oudenhoorn die een auto hadden zorgden voor vervoer. We moesten het huwelijk nog een half uur uitstellen want mijn zus had nog een klusje op de boerderij! 

Voor de officiële trouwfoto werd helemaal naar Rotterdam heen en weer gereisd. Daarna werd gefeest met accordeonmuziek van de Roeltinie’s in een café aan de Molendijk. Corrie werkte bij Cor Smit in Oudenhoorn. Hij vroeg een dienstmeisje voor in zijn winkel met daarachter een smederij. Ook toen de twee dochters waren geboren kon ze er gewoon blijven werken. “Ik nam Angeline en Jeannette gewoon mee, dat was geen enkel probleem”. We hebben wel eens anders gehoord van diamanten echtparen.

Nadat Jacob eerst enkele jaren op de boerderij van de vader van Jan Keijzerwaard en nog bij een uienboer had gewerkt ging hij ‘de bouw’ in. “Ik kan wel zeggen dat ik heel Hellevoetsluis heb zien bouwen en heb daaraan een aardig steentje bijgedragen. Ik heb alles bij elkaar ruim 40 jaar in de bouw gezeten”, vertelt hij daarover.

Tijdens zijn arbeidzame leven hielp Jacob steevast verschillende uitvaartondernemers. “Machtig mooi werk en ik kon er goed tegen, want ik nam het nooit mee naar huis. Terwijl ik toch heel wat situaties heb meegemaakt”, zegt Jacob daarover. “Ik vond het jammer dat het op een gegeven moment stopte.”

Corrie heeft verder nog in de huishouding bij een wijkverpleegkundige gewerkt en als seizoenswerk 16 jaar geholpen in de pruimen boomgaard aan de Grasweg. Als we vragen naar het recept voor zo’n lang huwelijk zegt Jacob resoluut: “Geven en nemen! Er is overal wel wat aan de hand, maar gelukkig kan ik zeggen dat het bij ons altijd goed is gegaan. Geen rare fratsen en geen grote problemen.” Opnieuw knikt Corrie bevestigend. “We zouden ons 60-jarig huwelijksfeest vieren met een etentje, maar helaas kon dat niet in het huidige tijdperk. Maar we zijn gelukkig hoor, we zijn beiden gezond en wonen hier al 27 jaar met heel veel plezier.

Jacob heeft geen rijbewijs en doet alles nog steeds op de fiets. “Joh, alles is hier dichtbij. De kinderen wonen in de buurt, mijn volkstuin is vlakbij en alles is verder best aan te fietsen.” Corrie vult aan dat ook een treinreisje richting ’s Hertogenbosch geen probleem is en vroeger gingen ze met de pont naar hun familie op Flakkee. “Ook met onze oud-buurman, een politieagent, trekken we na vijftig jaar nog steeds op. Ze wonen nu in Ouddorp.”

Verder brengen Corrie en Jacob hun dagen door in harmonie met hun twee kinderen en de kleinkinderen Sascha en Ruby.

Een gelukkig en tevreden stel en dat al 60 jaar!

Uit de krant