Afbeelding
Foto: PR

Is wind de nieuwe nicotine?

Column 481 keer gelezen

In de naoorlogse jaren rookte meer dan half Nederland sigaren, sigaretten, of pijp. Ikzelf ook en ik weet nog goed dat mijn vader rookte als een schoorsteen en het helemaal niet zo erg vond als ik, zo rond mijn 13e jaar, ook af en toe een sigaret opstak. Wat nu de vape met een lekker smaakje is (was) voor de jongeren, was in mijn jaren de pijp met geurende tabak erin. De halve klas lurkte aan zo’n ding. Al snel was het bij de tabaksindustrie via allerlei wetenschappelijke rapporten bekend dat roken schadelijke gevolgen met zich meebrengt, maar er was veel geld te verdienen, dus iedereen hield zijn mond. Nicotine werkt ook nog eens verslavend, wat een prachtig verdienmodel was dat! En zelfs anno 2024, nu de overheid supermarkten verbiedt om rookwaren te verkopen, steunt tabaksproducent Philip Morris supermarkt eigenaren om nieuwe tabakszaken te openen.

U vraagt zich af waar die link met wind blijft, blijf attent, zou ik willen zeggen. Ons mooie land wordt volgebouwd met windmolens. De energietransitie, weet u wel? Zoals een democratisch land betreft, stellen wij normen op en daarbinnen moet de bouw en plaatsing van die grote torens geschieden. Alleen, en nu komt het, we weten al sinds 2009 dat die normen de bevolking van ons land onvoldoende beschermen. Mensen krijgen klachten, worden ziek en dat alles dankzij de windturbines. De windmolensector, waar miljarden in omgaan, blijft volhouden dat zij aan alle normen voldoen en dat er ‘dus’ niets aan de hand is. Bij de voorbereiding van nieuwe projecten schakelt men dure onderzoeksbureaus in – zij verdienen miljoenen aan adviezen – die vervolgens bevestigen dat het project binnen de gestelde normen blijft. En dus worden er volop plannen gemaakt om meer van die Eiffeltorens te bouwen. Gemeenteraadsleden voelen zich onder druk gezet door de dreiging met miljoenenclaims en door dermate ingewikkelde rapportages dat je een raketgeleerde moet zijn om ze nog te kunnen begrijpen.

Doordat de Raad van State de oude normen buiten werking stelde, liggen er op dit moment nieuwe normen voor. Ook deze lijken de bevolking onvoldoende te beschermen, maar als we niet uitkijken, worden deze wel goedgekeurd en worden er dus binnenkort opnieuw volop windmolens gebouwd.

Begrijpt u mijn vergelijking wind en nicotine nu?

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant