Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Wat is nog normaal?

Column 1.188 keer gelezen

Er zijn van die berichten die voorbijkomen in het nieuws of op social media die je van de ene verbazing in de andere brengen. Een steekincident, met een wel heel jonge verdachte. Vandalen die het nodig vinden om tafels en stoelen van een horecazaak te vernielen. Automobilisten die door woonwijken scheuren. Zakken vol zwerfafval die Opruimers Hellevoet wekelijks weten te vullen.

Het is geen verrassing dat niemand deze incidenten als het nieuwe normaal ziet. Elk bericht zorgt voor een storm aan verontwaardiging dus dat is in ieder geval prettig om te merken. In die reacties komen veel standaard opmerkingen voorbij: “het ligt aan de opvoeding”, “zwaar straffen”, “auto afpakken”, “daar zou de gemeente/politie/overheid nou eens wat aan moeten doen” etc. Vaak komen deze reacties neer op symptoombestrijding. Het probleem is vaak ingewikkelder en is niet altijd even makkelijk op te lossen.

De basis is er: we vinden het niet normaal. Hoe kunnen we de leefomgeving prettiger maken. Vanzelfsprekend speelt de gemeente hier ook een rol in.

Het is goed als we met elkaar het gesprek aan gaan. Alleen met elkaar kunnen we hier stappen in zetten. Wat zijn bijvoorbeeld oplossingen die specifiek voor de ene kern of wijk resultaat kunnen bieden. Als gemeente moeten we hier initiatieven voor opzetten waar inwoners bij worden betrokken. Te denken valt ook aan bewustwordingscampagnes die ons als inwoners van Voorne aan Zee laten zien dat WIJ zorgen voor een veilige(re) leefomgeving.

Schoon, heel en veilig. Al met al voor een startende organisatie en een gemeente die heel divers is een flinke opgave. Het veranderen zal dus tijd kosten. Maar achteroverleunen en ‘het maar laten gebeuren’ mag nooit het uitgangspunt zijn. En in de tussentijd? Als gemeente, inwoners, bedrijven, veiligheidspartners, maatschappelijke instellingen, jong en oud kunnen we veel zelf doen. Ga in gesprek met elkaar, houdt rekening met de ander, tel tot tien voordat je reageert naar een ander, kijk om naar diegene die misschien wel wat hulp kan gebruiken en geef zelf het goede voorbeeld.

In een maatschappij waarin we vinden dat een ander zeker meetelt botst dit regelmatig met het “IK vind… IK mag… IK doe…”, zijn WIJ aan zet om het een stuk beter te maken. #doeslief

Rien Kap en Erik Noordzij IBV

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant