Afbeelding
Foto: PR

Kloof

Column 827 keer gelezen

Nee, ik ga het niet met u hebben over een barst in mijn huid, een bergspleet of rivierdal. Ik mijmer deze keer over de kloof tussen arm en rijk. Want die is er, dat zien we allemaal. Als je geboren bent voor een dubbeltje wordt je nooit een kwartje. Dit gezegde bestaat al sinds de 17e eeuw. Veel mensen geloven in een wereld die maakbaar is, maar ik waag dit te betwijfelen.

Voor één op de vier huishoudens geldt dat er een schuld overblijft, nadat zij hun bezit en schulden hebben opgeteld. Daar staat tegenover dat een kwart van het totale vermogen in Nederland in handen is van één procent van de huishoudens. En de rijkste tien procent van de Nederlandse bevolking bezit meer dan zestig procent van het totale vermogen in ons land. Als dat geen kloof is?

Via schenkingen en erfenissen worden vermogens doorgegeven van generatie op generatie. Een kleine groep bezit daardoor een steeds groter deel van het totale vermogen. Tegenwoordig verdient een aantal mensen heel veel geld zonder enige waarde te creëren, bijvoorbeeld door te beleggen of te speculeren met grond.

De groep mensen die het vanuit hun ouders en grootouders niet breed hebben raakt steeds verder achterop. Er ontstaan steeds grotere verschillen tussen de mensen die goed voor zichzelf kunnen zorgen en de mensen die niet op alle fronten mee kunnen komen. Inclusiviteit en zelfredzaamheid zijn kenmerkende woorden in onze maatschappij, maar niet iedereen kan deze regie voeren. Er is een tweedeling in de maatschappij ontstaan tussen vermogende en niet-vermogende groepen. Een kloof dus, tussen de elite en de gewone man.

Een dergelijke kloof veroorzaakt niet alleen steeds minder vertrouwen in allerlei instanties en de politiek, maar ook de maatschappelijke kosten nemen toe. Vanuit de politiek, zowel landelijk als regionaal wordt van alles gedaan op het gebied van armoedebestrijding, door toeslagen en hulp. Maar of dit de juiste weg is, blijft de vraag, Voor de korte termijn moeten mensen uiteraard geholpen worden, maar voor de lange termijn moet iets gedaan worden aan het stutten van hun bestaanszekerheid.

Daarvoor zullen de mensen die het goed hebben iets moeten inleveren. Dat is voor sommigen moeilijk , misschien zelfs pijnlijk. Maar het is noodzakelijk om de kloof te dichten!

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant