Afbeelding
Foto: PR

Water

Column 599 keer gelezen

Vandaag zijn de waterschapsverkiezingen. “Waterschap Hollandse Delta zet zich iedere dag in voor voldoende (schoon) water, stevige dijken en veilige (vaar)wegen op de Zuid-Hollandse Eilanden,” lees ik op de website van ‘ons’ waterschap.

Water, we gaan er achteloos mee om. We draaien aan de kraan en het is er. We trekken onze wc door en daar gaat weer 6 liter. Vijf minuten douchen en er loopt 30 liter door het putje. Lekker toch, een regendouche? Hup, dan spoelen we 75 liter weg. Ik kan er boven mijn theewater van raken.

Sinds energie zo duur is geworden, weet iedereen tot op de komma wat een kuubje gas of hout kost, of een kilowatt stroom. Maar wat water kost, weet vrijwel niemand. Dat komt – denk ik – omdat 1.000 liter water slechts rond de 1,30 euro kost. Dat is maar liefst 20% duurder dan in 2022. Heeft u er iemand over gehoord?

Ik voorspel dat de prijs van water binnen niet al te lange tijd wel een item wordt. Let maar eens op wat er gebeurt als het water pakweg 10 euro per kuub gaat kosten. Of meer. Dan lees je berichten dat het water ons aan de lippen staat, door die hoge rekeningen.

Wateroverlast na hoosbuien, langdurige droogte in de lente of zomer, waterbeheersing, ons hele leven draait om water. Het wordt steeds moeilijker om ons water schoon te houden. Dat staat als een paal boven water. Niet alleen in de natuur, maar ook voor het water dat uit onze kraan komt wordt het problematisch om het schoon te houden. Dat komt omdat wij steeds meer vervuilend leven. Ons afvalwater zit vol met medicijnen bestrijdingsmiddelen en microplastics. De kruik gaat zo lang te water tot ze breekt.

Op ons buureiland worden de meeste drugssporen van Nederland in het afvalwater gevonden. Er wordt gewezen op de risico’s van dit vervuilde water, maar dat is als een druppel op een gloeiende plaat.

Water kan te zout worden, dat heb je de boeren aan je broek. Bedenk nog eens hoeveel voeten het zogenaamde kierbesluit in aarde had. Het grondwater kan te laag worden, dan klagen de huiseigenaren over de gevolgen van bodemdaling.

Water, het wordt een hot item, de komende decennia. Ik voel het aan mijn water!

Ger den Reijer

Uit de krant