Afbeelding
Column

Het wapen

Column 728 keer gelezen

Vorige week was ik vrij en ging ik op bezoek in het museum van Sjeik Faisal Bin Quassim Al Thani in Doha. Deze multimultimiljardair verzamelt onder andere auto’s en in zijn museum staan er zo’n 600 opgesteld, allemaal tiptop en rijklaar vertelde de conservator. 

Ik had net een foto gemaakt van een zeldzame Mercedes-Benz Adenauer toen mijn telefoon vijf keer achter elkaar pingde. De eerste tekstregels die ik las waren “kun jij me uitleggen wat dit is” en “ik heb nog nooit zo iets lelijks gezien”. Toen ik vervolgens de meegestuurde foto opende zag ik dat het ging om het nieuwe wapen van Voorne aan Zee. 

Ik schoot in de lach! De sjeik dacht dat ik om zijn Adenauer lachte en beende op me af, maar al snel had hij door waar het over ging toen ik hem de foto liet zien. Hij trok een vies gezicht, zoals alleen Arabieren dat kunnen, en vroeg me waarom een hond in het wapen is getekend? En nog wel een met de staart tussen zijn benen. Zou het een valk geweest zijn, dan zag het er veel beter uit, voegde hij nog toe. Valken zijn slim, kijken superscherp en zijn lekker fel. Precies hetgeen we nodig hebben in Voorne aan Zee. Een hond, ja wat moet je daar eigenlijk mee in je wapen? Als je pech hebt is-tie nog vals ook.

Ik vraag me af of er aan het ontwerpen van dit wapen een project is voorafgegaan? Met begeleiding door een extern adviesbureau? Of heeft een vriend van een vriend snel even een schetsje gemaakt? Hoe dan ook zullen veel mensen hun plasje over de uiteindelijke keuze hebben gedaan. Dat zijn er minstens een tiental, de werkwijze in een gemeentehuis een beetje kennende. Wat er ook is gebeurd, men heeft aardig zitten pitten. 

Nu, na de storm van kritiek die is gekomen, wordt het wapen aangepast. Is het een idee om de tip van de sjeik te overwegen?

Ger den Reijer

Uit de krant