Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks
Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks Foto: Wil van Balen
Column

Oproep aan alle woningzoekenden

Column 1.241 keer gelezen

Als je in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning sta je soms tot wel 14 jaar op een wachtlijst. Als je moet huren in de vrije sector, ben je zomaar de helft van je inkomen kwijt aan een huurprijs. En wil je een huis kopen? Zijn de gemiddelde koopwoningen 400.000 euro - en dus onbereikbaar voor de meeste mensen. Als je ‘geluk’ hebt woon je als je 26 bent nog steeds bij je ouders of nog 6 jaar bij je ex, noodgedwongen bij vrienden of een vakantiepark en niet op straat of in je auto. De keuze om te vertrekken uit Hellevoetsluis, zeker voor jongeren, is dan ook vaak noodgedwongen.

Het is duidelijk: ook Hellevoetsluis zit in een wooncrisis. Met een vergrijzingsgolf tot gevolg. Deze wooncrisis vraagt om een radicale omslag waarbij de gemeentepolitiek nu eens echt voor de inwoners kiest en het heft in eigen handen durft te nemen. En gaat zorgen voor betaalbare woningen voor lage inkomens en het midden segment.

GroenLinks en PvdA hebben zich hiervoor de afgelopen jaren zo goed mogelijk  in gezet maar blijven hierin ook afhankelijk van de keuzes van coalitiepartijen én het college. Wij hebben steeds weer aandacht gevraagd voor sociale-huur en het middensegment  met als resultaat dat er nu bij ieder nieuwbouw project 30% sociale-huur komt. Bij woningbouwcorporaties hebben we jaren achtereen aangedrongen om bestaande huurwoningen niet te verkopen maar te verduurzamen. Deze verkoop hebben we niet geheel kunnen tegenhouden. Verduurzamen komt maar mondjesmaat van de grond waarbij de maandelijkse lasten voor huur wellicht stijgen, maar dit zou (als het goed is) gecompenseerd worden door lagere energiekosten. Daarnaast hebben wij tevens aandacht gevraagd voor lokale wooninitiatieven van zowel jonge als oudere bewoners. Hiervan hebben wij slechts twee projecten gezien die jammer genoeg alleen in het hoge segment zaten. Wij hadden dit juist graag gezien in het lage- en middensegment waar het probleem om een geschikte woning te vinden veel groter is.

Ik wil dan ook een oproep doen naar alle woningzoekenden én aan bewoners met woonwensen en initiatieven! Laat je in november horen, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en stem voor: duurzaam wonen, betaalbaar wonen en eigen lokale woon-initiatieven. Stem voor een goed woonaanbod.

Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks

Uit de krant