Afbeelding
Foto: PR
Column

Otters in het Haringvliet?

Column 216 keer gelezen

Wellicht doordat er vorige week groter nieuws speelde, is het eilandelijk nieuws enigszins ondergesneeuwd. De persconferentie van Rutte en Kuipers, Djokovic, The Voice, het is best te begrijpen dat de NPO, RTL, SBS en zelfs Rijnmond niet stonden opgesteld langs het Haringvliet ter hoogte van de kreek nabij de Tramhaven.

Wat is het geval? De otter schijnt teruggekeerd te zijn in het Haringvliet. Wethouder Aart-Jan Spoon maakt dit heuglijke feit tussen neus en lippen bekend tijdens de gecombineerde commissievergadering van ZWO/WWR/AZM, die plaatsvond op 12 januari jl. 

Maar voordat de liefhebbers van de Lutra Lutra – de Latijnse naam van de otter – zich naar de betreffende lokatie spoeden, de verrekijker en telelens in aanslag, is enige nuancering op zijn plaats.

Het zou namelijk een klein wonder zijn indien de uitspraak van de wethouder klopt. De kans op aanwezigheid van een Sumatraanse tijger in het Kooisteebos is weliswaar nog kleiner, maar de kans dat er in een kreek in het Haringvliet ter hoogte van de Tramhaven otters worden gesignaleerd is super klein.

Nu kan het zijn dat er geen otters zijn gesignaleerd, maar sporen die mogelijk kunnen duiden op de aanwezigheid van otters. Langs de waterkant zouden dan mosselen, kreeften en soms vissen kunnen liggen.

Omdat een dergelijke vondst van groot belang zou kunnen zijn, heb ik voor de zekerheid enig (bureau-)onderzoek gedaan. Op waarnemingen.nl is helaas geen melding te zien van otters in het Haringvliet. Op de zogenaamde potentiekaart wordt het deel van het Haringvliet rond Hellevoetsluis zelfs als ongeschikt voor otters gekwalificeerd. Dit komt waarschijnlijk omdat er door het kierbesluit steeds meer zout water het Haringvliet instroomt. Daardoor is er steeds minder voldoende zoet water binnen bereik voor de otter, als drinkwater en om het zoute water uit zijn vacht te wassen. Ik ga er vooralsnog van uit dat de verrekijkers en telelenzen in de kast kunnen blijven liggen bij de zeldzame zoogdierenspotters.

Een verklaring voor de mogelijke vondst van mosselen, vis en kreeften heb ik ook kunnen vinden: de bewoners aan de Veerweg lijken het zogenaamde hondenstrandje als privé-strand te beschouwen. Een lekkere BBQ op die plek zou dan alles verklaren!

Ger den Reijer

Uit de krant