Afbeelding
Foto: PR
Column

Waarnemers

Column 132 keer gelezen

Bij het woord ‘waarnemers’ denk ik aan mensen die in een corrupt land proberen toezicht te houden op correct lopende verkiezingen. Ze staan bij de stembureaus en controleren het uitbrengen van de stemmen. Om er vervolgens op te wijzen als er dubieuze handelingen zijn geconstateerd.

Of ik denk aan de blauwhelmen die in een oorlogsgebied worden gestationeerd. Daar houden zij de vechtende troepen uit elkaar, nadat hun generaals een staakt-het-vuren zijn overeengekomen. Maar nu krijgt de politie in Amsterdam ook waarnemers. Echt waar! De Amsterdamse burgemeester roept namelijk 150 vrijwilligers op om zich te melden om met politie agenten mee te gaan. Dan kunnen ze beoordelen of er niet etnisch wordt geprofileerd bij controles op wapenbezit. Deze vrijwilligers worden niet gescreend, er zou anders wel eens etnisch kunnen worden geprofileerd, namelijk.

Lekker hoor, als je baas zoiets bedenkt. Stel je eens voor: je bakt brood (ik noem maar wat) en er komt een waarnemer naast je staan om te kijken of je alles wel volgens het recept doet. Vooral bij bruinbrood is de waarnemer extra scherp.

Je moet er toch niet aan denken dat onze eigen Milène Junius zo’n regel bedenkt. Gaat de boa op hondendrollen controle, dan loopt er een waarnemer mee. Controleert de boa te veel blanke mensen op een hogere leeftijd (die hebben nu eenmaal meer honden), dan wordt dit vermeld in de rapportage die wordt opgesteld. Gevalletje etnisch profileren. Ook de locatie van een controle kan een punt van aandacht zijn. Niet steeds bij hetzelfde uitlaatveldje of jongerenflat.

Hoe meer ik er over nadenk, des te meer ik terecht kom in bepaalde landen. Daar controleert iedereen iedereen, en kan iemand zo maar uit zijn functie gezet worden, of opgepakt. Zo heb je in Rusland de ‘Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti’, een apparaat dat handelt zonder een enkele democratische controle. Zo ver gaan we in ons land niet. We zijn een democratie en benoemen controlerende instellingen en regelingen alsof het niets is. Die instituten brengen rapport na rapport uit. En die worden dan weer besproken, of onder tafel geveegd. Vraag Pieter Omtzigt maar eens.

Ik ben benieuwd naar de rapportage van de Amsterdamse politie waarnemers, maar vind wel dat wij gaan lijken op juist die landen die wij als Nederlanders al jarenlang nawijzen!

Ger den Reijer

Uit de krant