Afbeelding
Foto: Stock
Column

Slecht nieuws op Facebook

Column 881 keer gelezen

Ik zag het op Facebook... Een filmpje van een van de leuke gezichten van mijn vriendenlijst. Die deelde onlangs een filmpje op Facebook dat in mijn tijdlijn verscheen.

Door Wendy de Wit

O jee.. waar gaat dit heen? Wordt u nog wel eens blij van het nieuws? Kunt u door de wirwar van mensen die elkaar azijn zeikerds noemen terwijl ze globaal genomen toch echt allebei op hetzelfde soort nieuwsbericht hun ongezouten inzichten en gevonden deskundigheid an publiek online aan het smijten zijn. Anyway.. deze zin was me net iets te lang, maar ik denk dat u de strekking wel snapt.

Dat filmpje maakte me blij. Het ging over journalist Charles Groenhuijsen, die naam zei mij ook niets hoor maar wat hij zei wel. Hij zei onder andere: "Goed nieuws is geen nieuws." Behalve dat ik me wel een soort van betrokken voel bij dit soort uitspraken heb ik als ik mijn ochtend start het journaal vaak even op, maar als er te veel van het slechte in zit zet ik 'm echt even liever comedy central op ofzo. Negativity overload brrr.. eerst koffie hoor!

Dus hoe bedoel je, goed nieuws is geen nieuws? Ik las ooit ergens dat als het aantal moorden op straat met 40 procent zijn afgenomen, maar de berichtgeving over die moorden met 140 procent gestegen is, de lezers overtuigt raken dat het op straat onveiliger is. Minder wordt meer besproken en dan ontstaat er een vertekend beeld. Terwijl de realiteit op die manier het nieuws niet haalt. Wat is de nieuwswaarde van een bericht? Menig redactie heeft het over die vraag voor ze overgaan tot het publiceren van een artikel. Zien zij hun invloed nog helder? Er zijn wel ethisch verantwoorde criteria voor, maar toch.. Charles heeft een punt. Hij zegt; "Het is een dramatische fout als we de negativiteit overbelichten waardoor de weergave in de media van de realiteit geen heldere spiegel meer is waarin we kunnen kijken." Het komt erop neer dat nieuws een directe spiegel moet zijn van de maatschappij en geen vertekend beeld van de werkelijkheid zou mogen weergeven. En niets mooier gemaakt dan de werkelijkheid.

Facebook barst van de fake news, dat meer is dan een willekeurige 'hallucinatie' van Trump. Mensen denken soms dat alles daarmee is besmet. Dat is best slecht nieuws. En dus heeft het nieuwswaarde. Het oordelen is aan de lezer. Tenzij ik een column schrijf dan oordeel ik een beetje mee. Ik wil u vragen; Waarom scoort slecht nieuws eigenlijk zo goed? Wie dat weet mag het zeggen.

Uit de krant

Uit de krant