Een gemiddelde inwoner in Hellevoetsluis scheidt p dit moment nog maar 55 procent van zijn of haar afval.
Een gemiddelde inwoner in Hellevoetsluis scheidt p dit moment nog maar 55 procent van zijn of haar afval.

Nieuwe manier van afval inzamelen dichterbij voor Hellevoetsluis

Actueel 930 keer gelezen

De gemeente Hellevoetsluis wil  het scheiden en aanbieden van afval makkelijker maken.  Hellevoetsluis wil hiermee aansluiten aan de landelijke opgelegde doelstellingen waarin gestreefd wordt naar zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk recycling van grondstoffen.

Een gemiddelde inwoner in Hellevoetsluis scheidt p dit moment nog maar 55 procent van zijn of haar afval. In 2020 moet landelijk het afvalscheidingspercentage op 75 procent liggen en mag een inwoner maximaal 100 kg restafval  per jaar aanbieden.

Nieuwe methode
Om de landelijke doelstellingen te bereiken is een andere manier van  afval inzamelen nodig. Grondstoffen  zoals plastic, drinkkartonnen, blik, papier en groenafval  worden dan zoveel mogelijk aan huis opgehaald en juist het weinige restafval dat overblijft, brengt men weg  naar een container in de buurt. Bij de grotere hoogbouwcomplexen worden kleine afval-sorteerstraatjes neergezet. De verwachting is dat de kosten voor het aanbieden en verwerken van afval voor inwoners hiermee niet omhoog zullen gaan.

Grondstoffen niet verloren laten gaan
Veel grondstoffen gaan verloren door ze weg te gooien of te verbranden. Wereldwijd is er een toenemende schaarste aan grondstoffen. Om grondstoffen niet uit de keten te laten verdwijnen zijn er door de Rijksoverheid doelstellingen geformuleerd voor gemeenten. In 2050 zouden we zelfs helemaal geen restafval meer moeten produceren. Hoe deze doelstellingen worden bereikt,  laat de Rijksoverheid over aan de gemeenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant