kratstoel en bolderkar
kratstoel en bolderkar

Kunstroute slaat aan in Hellevoetsluis

Actueel 336 keer gelezen

Als een kleurig lint liep zaterdag de Kunstroute door Hellevoetsluis, vanaf het Haringvliet tot aan de Nieuwenhoornse polders en dwars door oude dorpskernen. Zo’m 60 Hellevoetse kunstenaars lieten hun werk zien. Soms bij hen thuis, soms ook op centrale locaties zoals op de Doedijk en aan de Korteweg, waar meerdere kunstenaars exposeerden. De route voerde ook langs plekjes waar de argeloze wandelaar nooit komt, zoals in de prachtige tuin achter Marco Warmte aan de Opzoomerlaan, waar Ageeth en Jacqueline hun werk lieten zien.

Een stukje terug, in de Affuitenloods was veel bijzonders te zien. Wij raakten diep onder de indruk van Theo Prenen en Jan Lemmen die, geïnspireerd door Gerrit Rietveld, de prachtigste replica’s maken. Voorbeeld is de Rietveld Bolderkar (zie foto) een prachtig plaatje om je kinderen te laten poseren, en dat gebeurde dan ook. Uniek is ook de samenwerking met de stichting Sjaloom, die de zogenaamde ‘Kratstoel’(ook van Rietveld) in productie heeft genomen. (dus ook te koop)

Stichting Sjaloom
Sjaloom Zorg biedt mensen met een beperking zorg, ondersteuning en advisering. Zij zijn er voor hen in alle levensfasen, ongeacht oorzaak, beperking of leeftijd. In de huidige samenleving nemen zelfstandigheid en zelfredzaamheid een belangrijke plaats in. Het streven is daarom cliënten zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te laten voeren. De kratstoel wordt gemaakt in blank hout en kan door de koper in elke gewenste kleur (kleuren) worden geverfd

De Doedijk
In De Doedijk aan de Tolweg exposeerden, net als in de Affuitenloods, meerdere kunstenaars. Opvallend vonden wij het werk van Bastiaan Jan Oosterlee, die ons over zijn werk vertelde: Ik teken al van kinds al aan. Was mij al vroeg bewust van mijn teken talent. Wat ook te maken heeft met mijn liefde voor de natuur, ben gek op alles dat leeft. Maar ben pas sinds 2006 serieus eerst met acryl schilderen begonnen, kleine schilderijtjes van vogels. Maar door ruimte gebrek vond ik het schilderen een hoop gedoe. Dus ben ik op zoek gegaan naar een ander materiaal dat geschikter was voor mijn werkplek. En ik vond in soft pastelkrijt het perfecte materiaal dat bij mij als vooral tekenaar perfect past, omdat je met pastel eigenlijk tekent en niet schildert maar toch dezelfde resultaten kunt bereiken als met acryl of olieverf door de enorme kleurechtheid en de enorme verscheidenheid aan beschikbare kleuren plus de kleuren die je ook nog kunt mengen op papier. En je hebt ook een grote hoeveelheid aan technieken en mogelijkheden tot je beschikking om tot hele mooie krachtige resultaten te komen.
Voor Oosterlee vormen vooral de Bijbel en Jezus een bron van inspiratie voor zijn werk

Korteweg
Verscholen in de polders van het Nieuwenhoornse vonden we de Korteweg, waar in de tuin van Mylène van den Berg meerdere kunstenaars exposeerden. Hier vonden we enorme kersen in vuurrood en prachtig mozaïekwerk. Ook fijn schilderwerk en keramiek vonden we in de tuin. Misschien wel het belangrijkste was een apart gevoel dat de tuin bij de bezoeker moet hebben opgeroepen. Een gevoel van vrijheid en het besef dat alles in het leven mogelijk is. Dat doet deze tuin met je en eigenlijk de hele Kunstroute waarvan de derde editie in 2015 onvermijdelijk lijkt, en dat is maar goed ook…
Blok & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant