Wethouder Aart Jan Spoon kwam ook langs en stroopte letterlijk de mouwen op om een aardappel te planten. Als aardappelboer was dat voor hem natuurlijk een koud kunstje.
Wethouder Aart Jan Spoon kwam ook langs en stroopte letterlijk de mouwen op om een aardappel te planten. Als aardappelboer was dat voor hem natuurlijk een koud kunstje.

Lekker eten begint in moestuin van De Windroos

Algemeen 776 keer gelezen

Hellevoetsluis – Donderdagmiddag 11 april. In het kader van ‘de week van de moestuin’ gingen donderdagmiddag de leerlingen van SBO De windroos aan de slag met een les over eetbare plantjes. Na afloop van de les werden de eerste zaadjes geplant in een nieuwe moestuinbak. Van radijsjes tot wortelen, prei, doperwten, spinazie en aardappels. Heel gezond maar vooral ook heel lekker natuurlijk. En nu maar afwachten tot al dat lekkers gaat groeien.

Moesttuincoach Klaske Montizaan van ‘Hart voor Voeding’ liet de leerlingen eerst kennis maken met alle plantjes die gezaaid of gepoot zouden worden. Hoe ziet een tomatenplant eruit, kunnen we hier ook mango’s kweken en hoe groeit een komkommer eigenlijk ? De kinderen bekeken alles aandachtig en stelden een paar hele goede vragen. Klaske Monizaan doet haar werk met veel plezier…Ik vind het geweldig om kinderen bij te brengen waar hun eten vandaan komt. De verwondering van, je stopt een zaadje in de grond en er komen planten uit, is mooi om te zien. We hopen dat kinderen als bijeffect dan ook meer groenten gaan eten.”

Wethouder Spoon: “Dit is hartstikke leuk om te doen. Sowieso het omgaan met de kinderen is leuk. Het goed als kinderen weten dat de aardappels onder de grond groeien en een appel aan een boom. Een bewustwording waar al het voedsel vandaan komt. Maar ook het lekker buiten zijn is heel belangrijk. Samenwerken en de handen uit de mouwen steken.”

De kinderen van De Windroos gingen enthousiast aan de slag. Een groepje kinderen plantte allerlei verschillende zaadjes. Met een plantennaam erbij zodat je later weet wat je nou precies geplant hebt. Marne heeft net spinazie zaadjes in de grond gezet. Maar dat vindt ze eigenlijk niet zo lekker. “ Ik heb veel meer zin in de aardbeien die hier gaan groeien. Maar ik kijk ook wel uit naar de worteltjes. Die kan ik dan meenemen voor mijn konijn Rico, die vindt dat heel lekker.”

JOGG-regisseur Jose Wille is de drijvende kracht achter dit initiatief. “De week van de moestuin sluit mooi aan bij de campagne van JOGG, tegenwoordig staat dat voor gezonde jeugd, gezonde toekomst. De gemeente en stichting PUSH werken hierin op veel manieren samen. Denk aan aandacht voor gezonde voeding en beweging, watertappunten en nu dan de moestuinen. In de moestuin zien kinderen de gezonde groenten letterlijk groeien. Dat zorgt ook voor meer bewustwording. Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. En lekker eten begint in de (moest)tuin.”

Voor dit project is er nog ruimte voor één school. Als er een school hiervoor belangstelling heeft of voor lessen over gezonde voeding, kan er contact opgenomen worden via j.wille@stichting-push.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant