van Zwarte Pieten en schoolonrust...
van Zwarte Pieten en schoolonrust...

De Wereld volgens Vincent Vuurtoren 34

Actueel 111 keer gelezen

Van Zwarte Pieten en schoolonrust Het is een rare week: De vestingdagen zijn voorbij, de zomer lijkt dat ook te zijn, de evenementen die ons nog resten zijn de Kunstroute, het Cultureel Festival, de Taptoe en de Lampionoptocht. En natuurlijk de Sinterklaasintocht, maar dan zijn we al een burgemeester en een heleboel politieke hobbels verder.

Wat ik persoonlijk een heel belangrijk moment vind, zijn een tweetal afscheidsrecepties. Allereerst die van Erik van Heijningen, van wie ik genoten heb in zijn rol als burgemeester. Zeker niet minder belangrijk is het afscheid van oud-wethouder Joop Parlevliet die twee dagen later het voorzitterschap van de vereniging Kinderboerderij De Kerkestee neerlegt. Dat mag als je 88 bent. Hij wordt opgevolgd door oud-wethouder Evert Taal. Van Heijningen wordt opgevolgd door Wubbo Tempel. Hoe Erik over de discussie rond Zwarte Piet denkt, is zelfs breed uitgemeten in de landelijke pers. Dapper en duidelijk. Hoe Wubbo daar naar kijkt, weet ik nog niet, maar dat zal ik hem zeker vragen. Ook hoe hij naar zijn waarnemersfunctie kijkt. Wordt het op de winkel passen of mag er actief beleid (veiligheid en dergelijke) worden verwacht van een burgemeester die voor maximaal een jaar is aangesteld? Niet echt moeilijke vragen, veel moeilijker is de vraag wat er de Wateringe gaat gebeuren. Blijft het een volwaardige basisschool, of komt er straks een monumentje voor het eerste kind dat doodgereden wordt bij het oversteken van de Rijksstraatweg? Overdreven en dramatisch? Nou, niet echt. Lees bijvoorbeeld maar eens het onderzoek naar gevaarlijke verkeerssituaties dat door het CDA werd gedaan. Of probeer zelf maar eens de Rijksstraatweg te voet of met de fiets over te steken. Zelfs op duidelijk aangegeven zebrapaden rijden sommigen gewoon door (O jé, alweer een BMW). Het CDA staat overigens duidelijk achter de sluiting van de Wateringe. Ook op basis van het feit dat er geen draagvlak is bij een aantal organisaties die nauwelijks belang hebben bij het behouden van de Wateringe. Behalve financieel dan (Primo) Moeten straks de verkeersbrigadiertjes uit de vijftiger jaren weer van stal worden gehaald met Joris Driepinter voorop met een zelf gevouwen papieren steek op het hoofd, omdat er geen geld is voor uniformpjes of vestjes.
Of blijkt de interesse voor inwoners bij IBH zich ook uit te strekken naar de wijk Noord-West? Er zijn duidelijke geluiden in die richting en ook de PvdA is fel tegen, al lijkt die op voorhand bereid om de Wateringe op te offeren voor een Brede School in de nog te bouwen wijk Boomgaard. Als die ooit gebouwd gaat worden. Een uitweg om PUSH tevreden te stellen? Samen hebben PvdA en IBH al een raadsmeerderheid. Het kan dus wel dat de Wateringe behouden blijft als basisschool in Noord West. De bezorgdheid rondom de realisatie van het bouwplan aan de P.A. de Genestet blijkt groter te zijn dan het gemeentelijk persbericht suggereert. Daar moet dus ook nog ook nog heel wat gepraat worden voordat het draagvlak zich verder uitstrekt dan de belanghebbenden, of zoals het tegenwoordig graag wordt genoemd ‘stakeholders’ (belachelijk woord dat niet in het Nederlands thuishoort). Dan de telegrammen voor deze week: gisteren een hele middag besteed om een passend cadeau voor Erik van Heijningen uit te zoeken – Rien Kap wil na de vakantie de koe bij de horens vatten – Fokveedag heeft aangetoond dat er koeien genoeg zijn – Hellevoetsluis doet niet aan discriminatie van links – Atie en Jan hebben de Jan Blankenspeld gekregen – Peter Schop zegt over De Wateringe dat het laatste woord er nog niet over gesproken is – dat is in de politiek nog nooit gebeurt dus dat zal wel kloppen – gelezen op de tafel van een ambtenaar: ‘vele kleintjes maken een begroting’ – ook in de ambtenarenwereld blijkt poëzie te leven – hoewel volgens het jaarverslag van Annemieke Zwaneveld ( de ombudsman) het juist de ambtenaren zijn die voor wachttijd en klachten zorgen. Kan bijna niet wachten op de commissie ZWO, 65 jaar en nog altijd nieuwsgierig…

Vincent

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant