De leden van EZHE zijn blij met hun nieuwe onderkomen. De units zijn te zien op de achtergrond.
De leden van EZHE zijn blij met hun nieuwe onderkomen. De units zijn te zien op de achtergrond. Foto: Petra Vangerven

Eindelijk een eigen clubgebouw

Algemeen 2.642 keer gelezen

Hellevoetsluis – De Elektronica Club Zuid-Hollandse Eilanden (EZHE) is na een aantal omzwervingen eindelijk neergestreken in een eigen clubgebouw. Ondanks het feit dat ze zaterdag een drukke dag had met alle activiteiten rondom de Open Monumentendag, zag wethouder Janneke Postma toch kans om langs te gaan bij de EZHE. Zij verrichtte de officiële opening van het mooie nieuwe onderkomen van deze elektronica vereniging.

Een lesje geschiedenis Jan Weerheim en Len Wasserval zijn leden van het eerste uur en vertellen met smaak over de beginjaren. Jan: ”Het is allemaal in 1982 begonnen. Postbode Martin Blokker was zendamateur en wist dat hij niet de enige was. Hij wilde een vereniging beginnen. Van de gemeente mocht hij de oude bunker, nu bekend als de bunker van MACH, gaan gebruiken. Van het oude postkantoor mochten wij de zendmast overnemen. Zij kregen kabels en hadden hem niet meer nodig.” Len vult aan: ”Daar heeft de brandweer nog bij geholpen. Willem van de Berg kwam met een grote kraan en we hebben de mast bovenop de bunker gezet.” Jan :”Dat was de eerste zendmast van onze club. Die mast stond koud een jaar en we moesten er al weer uit. We kregen toen een ruimte aangeboden in Fort Haerlem. We hebben de zendmast naar het fort overgebracht.” Len: ”Daar dachten we minstens tot ons pensioen te kunnen blijven zitten maar daar was burgemeester Kleiwegt. Hij vond dat onze ruimte beter als museum kon dienen. Hij beloofde ons koeien met gouden hoorns. Als we zouden meewerken aan de verhuizing naar het droogdok, zouden we daar eeuwig mogen blijven.” Jan vervolgt :”Nou die garantie hield niet lang stand. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar nu hebben we dan eindelijk onze eigen locatie.”

Het nieuwe clubhuis Jan van der Knaap heeft als voorzitter flink moeten knokken om de nieuwe locatie te kunnen realiseren. “Toen bleek dat we toch de loods bij het Droogdok weer moesten verlaten besefte de gemeente wel dat we een eigen plek nodig hadden. Ze gingen op zoek naar alternatieve locaties. Dat viel echt niet mee. Ze hebben ons bijvoorbeeld in een woonwijk willen plaatsen maar dat zou een drama worden. Je krijgt dan flink last van omwonenden. Discussies, bezwaarschriften, dat kan jaren duren. Uiteindelijk is besloten dat er een plek op het terrein van het Droogdok zou komen. We zijn zelf op zoek gegaan naar iets wat we op deze locatie konden neerzetten en we hebben deze units gevonden. We hebben het helemaal opgeknapt, maandenlang waren we bezig. Kabels trekken, schakelkasten bouwen, schoonmaken en een vloer leggen. Er was genoeg werk te doen. We zijn in januari begonnen en eigenlijk nu pas klaar. Deze ruimte geeft veel meer mogelijkheden. Voor onze ruim 26 leden hebben nu echt een eigen clubhuis. Ik ben enorm trots op de leden die hiervoor zo hard gewerkt hebben.”

Uit de krant