Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Heldendaad: Lucas (18) redt broertje en zusje uit vlammenzee

Algemeen 9.210 keer gelezen

Voorne aan Zee - In een verwoestende brand die zich zondagochtend razendsnel verspreidde door een historische boerderij aan de Molendijk in Oudenhoorn, toonde de moedige Lucas Molendijk onverschrokkenheid en heldhaftigheid. Hij wist zijn familie tijdig wakker te maken en zijn broertje Bram van 10 en zusje Iris van 13 uit de vlammenzee te redden. Ondanks de intense hitte en rook wist Lucas zijn familie veilig naar buiten te brengen, en samen met de hulp van omstanders werden ook 18 paarden en enkele biggen bevrijd. Hoewel het woonhuis, dat dateert uit 1830, verloren is gegaan, kon de stal en schuur gelukkig worden behouden.

Lucas vertelt zijn verhaal dinsdag aan burgemeester Voorne aan Zee Peter Rehwinkel in het bijzijn van zijn moeder Lenny Kriek-Noordermeer en clustercommandant brandweer Voorne aan Zee Emiel van Houselt en Jaco Schipper bevelvoerder brandweer Oudenhoorn.

“Ik werd wakker door de brand het was hartstikke warm. Er was overal rook en vuur. Toen heb ik een t-shirt gepakt voor mijn mond gehouden en ben ik naar beneden gegaan om Edwin en mijn moeder wakker te maken. We zijn met een brandblusser naar boven gegaan, maar toen was de brand al op zolder bezig. Het ging allemaal zo snel. Mijn zusje Iris was inmiddels zelf naar buiten gegaan via het raam naar het platte dak. Zij kon via een ladder naar beneden komen. Maar mijn broertje was nog boven en die ben ik gaan halen.”

Hierdoor liep Lucas wat brandwonden op aan zijn nek en rug, maar dat viel uiteindelijk gelukkig mee. Wel is de ontreddering bij zowel Lenny als Lucas overduidelijk. “Toen we allemaal beneden waren heb ik gauw een overall aangetrokken en hebben we samen met een overbuurman 18 paarden die op stal stonden bevrijd. Nadat de brandweer ter plaatse kwam zijn ook nog vier biggen gered.”

Bevelvoerder Oudenhoorn Jaco Schipper: “Voor ons was het al een hele zorg minder dat het hele gezin al in veiligheid was, dankzij Lucas. Daarna hadden de dieren prioriteit. We hebben vervolgens geprobeerd om de schade zo klein mogelijk te houden en dat is gelukt. Met vier blusploegen van Oudenhoorn, Hellevoetsluis, Zwartewaal en Zuidland is de brand bestreden. De alarmcentrale in Rotterdam wist alles goed te coördineren waardoor wij ervoor konden zorgen dat de brand niet is overgeslagen. We wisten al snel dat het woonhuis verloren zou zijn dus hebben we ingezet op de schuur. En dat is gelukt.” Een mogelijke oorzaak van de brand zou kortsluiting kunnen zijn.

“We hebben eigenlijk niks meer, maar we zijn steenrijk. We zijn er allemaal nog” zegt Lenny geëmotioneerd. “Lucas blijft vaak bij zijn vriendin slapen. Je moet er toch niet aan denken dat hij deze dag niet thuis was geweest.”

Het gezin krijgt veel hulp uit het dorp en van de meiden die hun paard hebben staan bij het paardenpension aan de Molendijk. “We hebben op ons terrein een portocabin staan, normaal onze kantine, maar die gebruiken we nu om te slapen en te eten. Mensen kwamen met tassen met kleren, met eten, met boodschappen. De dieren worden verzorgd. Er is een crowdfunding opgezet. We krijgen uit heel veel hoeken hulp. Echt fantastisch. We kregen aangeboden om in een hotel te slapen, maar dat willen we niet. Lucas slaapt bij zijn vriendin en de twee jongsten kunnen ook bij vrienden logeren. Maar ik ga hier niet weg” zegt Lenny stellig. Inmiddels is er ook een caravan neergezet waar Lenny en Edwin gebruik van mogen maken.

Lucas kreeg namens de brandweer uit handen van Emiel van Houselt een speciaal schildje van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) overhandigd voor de heldendaad die hij heeft verricht. De clustercommandant sprak lovende woorden uit voor de dienstdoende blusploegen. “Ik ben ontzettende trots op mijn jongens van de brandweer, maar het meest trots ben ik op Lucas.” Ook de burgemeester sprak meerdere keren lovende woorden uit en benadrukte dat het belangrijk was om Lucas in het zonnetje te zetten. “Het is geweldig wat je hebt gedaan, echt een heldendaad!”

Uit de krant