“Arie was in trek bij de meisjes, maar hij koos toch voor mij. En we zijn altijd samen gebleven.”
“Arie was in trek bij de meisjes, maar hij koos toch voor mij. En we zijn altijd samen gebleven.” Foto: Wil van Balen

Oost en West 60 jaar samen

Algemeen 1.291 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 1 mei 1963 trouwden Arie en Wil Boutkam – de Kramer in het noodgebouw achter het stadhuis van Hellevoetsluis. Dus twee weken geleden was het 60 jaar geleden dat Arie en Wil een echtpaar werden. Burgemeester Peter Rehwinkel ging op bezoek en bracht een mooie bos bloemen mee.

Arie Boutkam is geboren en getogen aan de Moriaanseweg Oost. Wil de Kramer werd geboren in het Westelijk deel van dezelfde straat. Ze ontmoetten elkaar tijdens het ‘bal-na’ in Café Van Waardenberg. Arie daarover: “Het was toeval, dat ik daar kwam. Ik ging altijd met vrienden naar Oostvoorne, maar had daar ruzie gehad. Mijn vader verbood me toen nog daarheen te gaan. Dus gingen we na een toneelvoorstelling aan de Rijksstraatweg wat drinken. Daar zag ik Willy en het was liefde op het eerste gezicht.” Inmiddels is het Wil en zij hoort het, ruim zestig jaar na dato, glimlachend aan. 

De vader van Arie was bakker en na hun huwelijk op 1 mei 1963 namen ze de zaak in het ouderlijk huis aan de Moriaanseweg Oost (red. nu bakker Bleumink) over. Arie bakte en Wil stond in de winkel. Arie was toen 25 en Wil 21 jaar. “Dat was in het begin best wennen, want ik werkte voorheen bij een accountantskantoor. Toen de zaak verbouwd was en nog beter ging lopen had ik op zaterdag zeven meisjes achter de toonbank staan. We gingen om half acht open, maar vanaf zeven uur stonden de mensen al in de rij,” vertelt Wil over die jaren. Er werd gemoderniseerd want met alle nieuwbouw in de omgeving werd de bakkerij te klein. De winkel werd verbouwd, de bezorging gestopt en een nieuwe volautomatische bakkerij met snijmachine erachter werd gebouwd. De zaak floreerde, maar het was hard werken.

Na een kleine 20 jaar vonden de echtelieden het 100 uur in de week werken welletjes en werd de zaak verkocht aan bakkerij Voogd. Arie ging werken voor de Stichting Voorlichting Brood en Stichting Vakopleiding & Examens Bakkerij. Wil heeft nog heel wat jaren voor het VVV-kantoor gewerkt.

Arie was voorzitter van de buurtvereniging Moriaanseweg. “Ik vond destijds bij burgmeester Marietje van Rossen altijd een luisterend oor als we wat wilden organiseren.” Jarenlang organiseerde het echtpaar wintersportreizen voor wel zestig leden van de buurtvereniging. “We huurden een bus en een pension en zaten ieder jaar vol. Wat een gezellige tijd was dat,” aldus Wil. “We hebben een prachtige tijd gehad en na 60 jaar hebben wij nog steeds een heel fijn huwelijk. Onze dochters Netty en Marja hebben beiden een zoon en een dochter gekregen, dus we hebben vier kleinkinderen. Daarbij hebben we ook nog twee achterkleinkinderen, allemaal wonen ze in Hellevoetsluis, wat wil je nog meer? We hopen nog een poosje samen te kunnen blijven en daarvan te genieten.”

Uit de krant