Afbeelding

Tuincentrum Aralia bestaat 40 jaar!

Algemeen 3.118 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wie kent tuincentrum Aralia ‘langs het kanaal’ niet? Arie van Rossem en zijn vrouw Maria zijn dit jaar met hun bedrijf 40 jaar gevestigd aan de Kreekweg. Daar plaatste Arie destijds een kleine kas op een weiland van 200 vierkante meter en startte hij zijn bedrijf. 

Het hart van Arie lag en ligt bij planten, maar inmiddels is er een grote variëteit aan producten te koop in de winkel die nog steeds op dezelfde plaats is gevestigd, maar niet meer te vergelijken is met destijds. Tot 1998 was het bedrijf eigenlijk niet veel meer dan dat kasje, vervolgens is het grootste gedeelte van het huidige pand gebouwd. In 2003 is het gedeelte aan de achterzijde bijgebouwd. In eerste instantie begeleidde Arie iedere klant persoonlijk door zijn zaak, later is de zelfbediening gekomen, daar moest hij wel even aan wennen. Maria deed toen de kinderen kwamen tijdelijk een stapje terug. “Een gezin met vier kinderen runnen, is ook een bedrijf,” zegt Arie. “Toen de kinderen ouder werden, deed Maria veel achter de schermen en organiseerde ze de activiteiten en later de biologische voedingshoek.”

In 2006 opende naast de winkel ook een webshop, www.wishpel.nl en inmiddels zijn de Whispel webshops in binnen- en buitenland bekend. De Kerstshow is jaarlijks de grote uitdaging die Maria en Arie samen met hun personeel (inmiddels staan ruim 25 mensen op de loonlijst) aangaan. Ze beginnen al in september met de voorbereidingen. “We proberen onszelf jaarlijks te overtreffen met een nog grootsere opstelling,” vertelt Arie met trots. “We zijn de mooiste in Nederland,” durf ik te stellen. In 2013 werd hun Kerstshow op de internationale Kerstbeurs `Christmas World` in Frankfurt gekozen tot winnaar van de middelgrote tuincentra. “De show werd als zeer inspirerend ervaren, de ideeën kunnen de klanten thuis vrij gemakkelijk zelf toepassen,” aldus het juryrapport.

Pensioen
De kinderen Jan, Martin, Pieter en Lenneke zijn door de jaren heen allemaal in de zaak komen werken. Arie: “Ik ben wel van plan om een stapje terug te doen, maar voorlopig ben ik nog iedere dag in de zaak. De kinderen zijn in de winkel opgegroeid, dus ik hoef ze niet alles uit te leggen. Maar, instappen in een bedrijf met meer dan 25 mensen in dienst is wel wat anders dan er langzaam ingroeien, zoals wij hebben gedaan. En - ik ben er eerlijk over - iets loslaten wat je in 40 jaar hebt opgebouwd, is lastig.”De kampioen is zeker nog niet met pensioen, zullen we maar zeggen.

40 jaar acties
“Ons 40-jarig bestaan zal dit jaar zeker niet voorbijgaan aan de klanten,” vertelt Arie. “Afgelopen weekend kreeg iedere klant een gratis plant mee naar huis en er zullen nog meer acties volgen, het hele jaar door.” Maria, Arie en hun kinderen staan voor u klaar. Op naar de komende 40 jaar!

Afbeelding

Uit de krant