Het afsteken van vuurwerk begint in veel wijken maanden voor oud en nieuw.
Het afsteken van vuurwerk begint in veel wijken maanden voor oud en nieuw. Pixabay

Het knallen is weer begonnen

Algemeen 384 keer gelezen

De laatste weken lezen we weer berichten over grote vuurwerkvondsten. In Hellevoetsluis is dat niet het geval, maar de afnemers van vuurwerk laten wel degelijk van zich horen.

Met name in het gebied rondom het tunneltje onder de Amnesty Internationallaan klagen omwonenden steen en been. En het is niet het eerste jaar dat er knallen te horen zijn in deze omgeving. De zogeheten Flash bangers lijken op grote schaal in bezit te zijn van mensen in Hellevoetsluis. 

Twaalf gemeenten hebben voor de jaarwisseling 2022 – 2023 een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Voor de volgende jaarwisseling wordt dit aantal minimaal verdubbeld. Tot deze twaalf gemeenten behoren Rotterdam, en Schiedam, gemeenten die net als Hellevoetsluis onder de Veiligheidsregio Rijnmond vallen. Gemeenten die het vuurwerk verbieden vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling onevenredig groot. Het zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, is wel toegestaan.

Hellevoetsluis stelt geen lokaal vuurwerkverbod in. Bij uitblijven van een landelijk vuurwerkverbod geldt in Hellevoetsluis daarom geen vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag er vuurwerk afgestoken worden.

Meldingen openbare ruimte Hellevoetsluis
De meldingen omtrent de openbare ruimte in Hellevoetsluis liegen er niet om Met name rondom het tunneltje onder de Amnesty Internationallaan en bij het Ravense Park ondervinden omwonenden overlast. Enkele meldingen: “Weer al dagen lang vuurwerkbommen zodra het donker wordt, ze weten gewoon dat er toch niet gehandhaafd wordt. Het loopt de spuigaten uit, als je honden hebt is deze wijk niet leefbaar van oktober tot januari.”

Dat de ergernis hoog oploopt, blijkt uit deze melding: “Het was weer raak, drie keiharde knallen, illegaal vuurwerk afsteken maar het boeit de gemeente vast niet. Hopelijk knalt iemand zijn hand eraf, dan heb ik lol.” En ook: “Vast groepje tieners tussen de 12 en 14 jaar steekt iedere dag zwaar knalvuurwerk af tussen 15:15 en 15:30 uur. Ik ga geen 112 bellen als er wat gebeurt.”

Dieren worden angstig van het vuurwerk, zoals blijkt uit deze melding: “Wanneer komen jullie een keer handhaven op vuurwerk hier? Zodra er slachtoffers zijn gevallen? Elke dag zwaar overlast voor alle bewoners en enorm gevaarlijke situaties voor mensen en dieren!” Sommigen pleiten zelfs voor sluiting van de tunnel: “Gooi deze tunnel voor een bepaalde tijd dicht. Mensen in de woonwijk zijn het spuugzat dat ze ‘s nachts rechtop in bed liggen door vuurwerkbommen. Alsjeblieft gemeente, los dit probleem op zodat we onze nachtrust terug hebben.”

“Het is zo makkelijk om te zeggen: bel maar de politie. 30 seconden na zo’n knal zijn de pubers al weer verdwenen. De gemeente heeft wel degelijk mogelijkheden om wat te doen aan de overlast. Na 10 jaar ben ik het zat. Ieder jaar weer ellende.”

Groot Hellevoet spreekt omwonenden van het tunneltje die door het vuurwerk problemen hebben met hun huisdier. “Mijn hond kruipt bij de eerste de beste knal weg in de badkamer en is daar met geen stok uit te krijgen. Zijn eetlust verdwijnt en het duurt geruime tijd eer we weer de hond terugzien die we onder normale omstandigheden kennen.” Een andere bewoner heeft kinderen die angstig worden van het vuurwerk: “Mijn dochtertje wil niet meer alleen in haar slaapkamer slapen. Ze kruipt na het horen van de eerste knallen van het jaar bij ons in bed. Dat verstoort mijn nachtrust, ik werk in ploegendienst, en ik raak door al dat geknal en gedoe steeds vermoeider. Als ik ooit zo’n figuur betrap, hoop ik dat ik voor mezelf kan instaan.”

In de omgeving van het Ravense Park zijn dezelfde geluiden te horen. Opvallend genoeg zijn er uit die omgeving minder meldingen te vinden op de gemeentelijk website. Een omwonende: “Regelmatig horen we hier knallen die in een oorlog niet zouden misstaan. Soms komt de politie, laatst kwam deze met zwaailichten aan op het park af. Ja, dan zijn die gasten natuurlijk al lang pleite.” 

Een andere bewoner is een heel andere mening toegedaan: “Ik steek zelf ook graag vuurwerk af. Uiteraard binnen de regels. Ik gun de jeugd zijn plezier, dus laat ze maar lekker hun gang gaan. Waar ik me nou aan erger is die poep van honden tot voor mijn deur.”

Alle meldingen op de gemeentelijke website worden gelezen en soms wordt een melding doorgezet naar handhaving. Toch is het advies om bij overlast de politie te bellen: 0900-8844.

Uit de krant

Uit de krant