De leden van scouting maken zich op voor de intocht van Sinterklaas op 12 november.
De leden van scouting maken zich op voor de intocht van Sinterklaas op 12 november.

Achter de schermen van de intocht

Algemeen 2.690 keer gelezen

Hellevoetsluis - Iedere zaterdag bruist het bij scouting, in en rond fort Haerlem. Zo ook zaterdag 5 november. Alleen bruist en gonst het deze dag nog net een beetje meer. De voorbereidingen voor de landelijke intocht van Sinterklaas zijn in volle gang.

Rick is teamleider van de Orca’s, een echte waterspeltak, met naast het fort, het Brielse meer als tweede thuis. “Ik heb de coördinatie over het varende deel van scouting, tijdens de intocht. We gaan met bevers en welpen (5 tot 10 jarigen) met onze eigen vletten het water op. Wat ook erg leuk is, is dat de zeekadetten van Hellevoetsluis ook meedoen met een vlet. Dat is een leuke samenwerking. Het is vooral een hoop planning. Ik moet ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. De samenwerking met de landelijke organisatie is heel goed. Als we een idee hebben, is het van, ja leuk, doen! Ze vullen onze ideeën zelfs aan met goede tips. Het is echt een gigantische organisatie. Zo leuk om mee te mogen maken, ik heb ontzettend veel geleerd.” 

Jinke is de coördinator voor de bevers en welpen. “Ik vind het erg leuk, dat de Sint naar Hellevoetsluis komt. Maar ik vind het toch ook wel spannend. Er komen heel veel mensen op dit grote feest af. Voor de kinderen is het natuurlijk een unieke ervaring om de Sint vanaf het water te mogen verwelkomen.”

Voorzitter Lauret spat bijna uit haar vel van enthousiasme. “We zijn echt enorm verrast, dat we zo betrokken worden bij de intocht. Onze scouts spelen zelfs een klein stukje mee in de verhaallijn van het Sinterklaasfeest. Ik ben alleen maar trots, dat dit allemaal kan. De inzet van al onze vrijwilligers is hartverwarmend. Het natuurlijk juist leuk, dat bij dit echte kinderfeest, onze kinderen er bij kunnen zijn. We kunnen ons als scouting goed laten zien. Scouting heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen het waterwerk. Op het veld langs de Molenstraat gaan we dat laten zien. De luchtverkenners, landverkenners en de amfibieën geven een scoutingdemonstratie op dit tot ‘Pietenveld’ omgedoopte grasveld met typische scoutingactiviteiten. Er wordt een kamp opgebouwd met tenten en een kampvuurtje. Natuurlijk pionieren we een grote poort. Volop voorbereidingen dus. Alle materialen en mensen moeten op het juiste moment op de juiste plek zijn.

Het is uniek om deel te mogen uitmaken, van de landelijke intocht. En ook een beetje spannend natuurlijk. Maar de samenwerking met de Intochtorganisatie is leuk. Het zijn allemaal creatieve en fantasievolle mensen, die alleen maar bezig zijn om dat kinderfeest iets magisch mee te geven. Daar mogen wij nu een stukje aan bijdragen en dat is gewoon hartstikke leuk. Het lijkt mij dan ook een fantastisch gezicht als straks de Pakjesboot 12, langs onze mooie vuurtoren, zo de haven binnenvaart.”

Uit de krant

Uit de krant