Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column

Stadsdebat Voorne aan Zee

Algemeen 208 keer gelezen

Hoe gaat de toekomst van ons allen er straks in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee uitzien? Dat was het onderwerp van het drukbezochte Stadsdebat in Theater Twee Hondjes afgelopen vrijdag. Het idee voor een Stadsdebat kwam van ondernemer Henk de Bruin met als motto het verleden, heden en toekomst van Voorne.

In het kader van het 400-jarig jubileum van onze haven en nu, aan de vooravond van de start van de nieuwe gemeente per 1 januari 2023, stond het stadsdebat in het teken van de kansen en mogelijkheden van dit gebied. Het heden van de fusie werd toegelicht door de Commissaris van de Koning, dhr Jaap Smit. Hij markeerde de verschillende stadia die we als gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben doorlopen en het belang van het grotere denken om de complexe opgaven het hoofd te bieden. Een grotere gemeente heeft in ieder geval meer te zeggen in de regio. De conservator van het Rijksmuseum, Jeroen ter Brugge, nam ons mee naar het verleden van Voorne, vol unieke kwaliteiten, zoals onze maritieme geschiedenis, de toevoeging ‘aan zee’ en de unieke bodemkwaliteit voor archeologische vondsten. Tenslotte nam de hoogleraar Transitiekunde, Jan Rotmans, ons mee naar de toekomst: “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.” Het is onrustig in de wereld. Alles wat vanzelfsprekend leek, is ter discussie komen te staan. Volgens hem zal de chaos mensen ertoe bewegen te veranderen naar een nieuw tijdperk.

Hoe dat eruitziet is aan ons. Dat geldt ook voor Voorne aan Zee. Samen met collega-burgemeesters Peter de Jong (Westvoorne) en Gregor Rensen (Brielle) spraken wij over de kansen en uitdagingen. We zijn alledrie trots op onze eigen gemeente en vinden dat we goed bij elkaar passen en samen sterker staan. Een grotere gemeente zal wat zakelijker zijn en het is een uitdaging om dichtbij de mensen te blijven. Een andere uitdaging zien we in de verharding van de samenleving en het borgen van onze democratie. Ook een panel van ondernemers sprak hun verwachtingen uit en de zaal deed mee via de mentimeter-app. Men vroeg onder andere aandacht voor jongeren, goedkope woningen, betere bereikbaarheid (zowel tussen de kernen als met de regio) en een heldere visie op de grote opgaven. Dit is aan Voorne aan Zee en op woensdag 23 november kunt u uw nieuwe gemeentebestuur kiezen.

Burgemeester Milène Junius

Uit de krant

Uit de krant