Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA
Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA Foto: Wil van Balen
Column

Ik maak mij zorgen

Algemeen 734 keer gelezen

In het kader van de wording van Voorne aan Zee hield Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en medeoprichter van Urgenda, op 16 september een boeiend referaat in cultuurhuis de Nieuwe Veste.

Ik maak mij zorgen. Zorgen over de stand van de wereld, ons land en, als uitvloeisel, Voorne aan Zee. De permafrost in de poolgebieden dreigt weg te smelten, het antidemocratische debacle Trump is nog maar net achter de rug, Poetin lapt alle menselijkheid aan zijn laars, een derde van Pakistan staat onder water, oogsten in Europa verdorren, ons grondwater moeten we steeds dieper zoeken. Een arrogante Nederlands regeringscoalitie heeft het lef om na de kindertoeslagaffaire zonder oplossing, blikken of blozen in dezelfde samenstelling voort te gaan, heeft samen met CDA-charlatan van Lienden een scheve schaats gereden met de Coronamondkapjesdeal, de landelijke politie kan door onderbezetting niet anders dan besluiten geen aandacht meer te schenken aan alle zaken waar zij dat wel aan zouden moeten doen, de marktaansturing van de zorg maakt dat zeer professionele en betrokken zorgmedewerkers er steeds vaker de brui aan geven, en vluchtende mensen blijven in Ter Apel in de kou. Dan Hellevoetsluis: nadat het college jarenlang ontkende dat er te weinig huisvesting voor minder draagkrachtigen was, wordt nu ineens door de VVD, maar ook door de burgemeester mooi weer gespeeld over de (van boven af opgelegde!) norm van dertig procent sociale woningbouw. Zitten we met een burgemeester die eigengereid tegen alle stromingen in een coffeeshop wil sluiten en een andere op de verkeerde plek wil openen; daar zijn we nog niet uit. Of trekt een IBV-wethouder na beraadslagingen een voorstel in “omdat hij toch niet tegen zijn fractiewens in kan gaan”. Jan Rotmans stelt dat we ons bevinden op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid en geeft handvatten om zelf daarbij in beweging te komen, ook binnenkort in Voorne aan Zee. Hij benadrukt: “transities zijn mensenwerk. Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons.”

Op 1 januari zit mijn raadstijd er op, een taak die ik met veel genoegen heb vervuld: collega’s, bedankt. Ik wens de inwoners van Voorne aan Zee een integere, op duurzaamheid gerichte, en sociale nieuwe gemeenteraad: stem allen, en stem goed!

Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant