Emma Roza promovendus Pedagogische Wetenschappen Foto: Alexander Santos Lima.
Emma Roza promovendus Pedagogische Wetenschappen Foto: Alexander Santos Lima.

Liegt u wel eens tegen uw kind?

Algemeen 759 keer gelezen

We doen het allemaal wel. Een leugentje om bestwil, zeggen we dan. We liegen wat af, soms noemen we het een smoes. Dat klinkt aardig, maar meestal is het gewoon een leugen. Wat leert u uw kinderen over liegen en eerlijk zijn?

Onderzoekers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam willen dit graag weten. Ze doen een onderzoek naar liegen onder de noemer: Fami-LIEGEN. Mensen vertellen regelmatig een leugentje. Tegen de buurvrouw, een vriend of vriendin of je partner. Maar liegen vaders en moeders ook tegen hun eigen kinderen? We kennen allemaal wel een paar voorbeelden: “De koekjes zijn op!” of “De accu van de iPad is leeg”. Vertelt u wel eens leugens tegen uw kinderen? En wat leert u ze over liegen en eerlijk zijn? In de vragenlijst worden verschillende vormen van liegen voorgelegd. Steeds is de vraag wat ouders van dat soort leugens vinden. En of ze zelf wel eens zo’n leugen vertellen.

Hellevoetsluis
Emma Roza uit Hellevoetsluis is promovendus Pedagogische Wetenschappen en zij werkt mee aan dit onderzoek, waarin ouders om hun mening over verschillende vormen van liegen tegen kinderen wordt gevraagd. “We zijn heel benieuwd naar wat de effecten zijn van het vertellen van leugens aan kinderen in hun jonge jaren. Kinderen pikken veel op in hun jeugd, dus ook als ouders leugens gebruiken waar zij bij zijn – bijvoorbeeld tegen de buurvrouw – dan heeft dat mogelijk invloed op het kind.” Leugens kunnen mogelijk een positieve bijdrage leven, bijvoorbeeld bij het mogelijk sneller vriendschappen maken, maar ook negatieve, doordat een kind gedragsproblemen ontwikkelt. We hopen uiteindelijk met dit onderzoek antwoord te krijgen op dit soort vragen,” legt Emma uit. Iedereen liegt minimaal éénmaal per dag, dus Emma, hoe staat dat met jou? “Op de vraag ‘hoe gaat het met je’ antwoord ik meestal ‘goed’, terwijl dat echt niet iedere dag het geval is,” lacht Emma. En daarmee is één van de meest gebruikte leugens benoemd.

Het onderzoeksprogramma Fami-LIEGEN bestaat uit vier onderling verbonden onderzoeksprojecten naar de vroege wortels van liegen in gezinnen. In deze reeks onderzoeken probeert onderzoeksleider Dr. Rianne Kok te begrijpen hoe en waarom ouders tegen kinderen liegen, hoe en of dit tegenstrijdig is met wat ze hun kinderen leren, en wat voor rol dit speelt in de sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van kinderen.

Meedoen aan het onderzoek?
Alle ouders kunnen meedoen aan het onderzoek: zowel biologische ouders, bonusouders als adoptie-ouders. Daarnaast kunnen ouders met kinderen van alle leeftijden meedoen, of je nu hele jonge kinderen hebt of kinderen die al volwassen zijn. Hier kunt u meedoen aan het onderzoek: www.riannekok.com. Het kost u maar ongeveer 20 minuten van uw tijd. Deelnemers maken kans op een VVV-bon van 50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant