Afbeelding
Foto: Edwin Vosselman

Meer dan 500 dode vogels langs Struytse Zeedijk

Algemeen 2.803 keer gelezen

Hellevoetsluis -Op het Haringvliet is sprake van massale vogelsterfte. Zwanengroep Zuid-Holland heeft samen met Rijkswaterstaat de afgelopen dagen meer dan 500 dode vogels geruimd.

Langs de hele zeedijk tot aan de vuurtoren zijn dode (water)vogels gevonden en inmiddels geruimd. “Het is enorm hectisch. We hebben veel dode, maar ook nog wat levende dieren aangetroffen” vertelt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland. “Deze dieren waren zo ziek dat ze ingeslapen moesten worden bij een dierenarts. Ook zijn er nog een aantal vogels op het water gesignaleerd waar Rijkswaterstaat helaas niet bij kon.”

Het was eerder deze week de bedoeling om vanaf het water te gaan ruimen, maar tot nu toe is alleen ingezet vanaf de kant. Waarschijnlijk zal morgen ook een boot worden ingezet. Vosselman: “Eerder gaf ik aan dat er onderzoek gedaan zou worden naar de oorzaak die zou kunnen liggen bij blauwalg, botulisme of vogelgriep. Omdat het Haringvliet rood gebied is wat betreft vogelgriep wordt deze massale vogelsterfte sowieso onder de categorie vogelgriep geschaard. De symptomen van blauwalg, botulisme én vogelgriep liggen zo dicht bij elkaar waardoor het niet zinvol zou zijn onderzoek te doen. Wij werken daarom volgens het vogelgriepprotocol: beschermende pakken, mondkapjes en handschoenen.”

Rijkswaterstaat en Zwanengroep Zuid-Holland blijven de komende dagen actief. Het vermoeden bestaat dat veel zieke vogels vanaf de Slijkplaat en andere eilandjes komen en zo bij de Struytse Zeedijk aanspoelen. Ook worden zo nu en dan bijzondere exemplaren gevonden die normaalgesproken niet op het Haringvliet vertoeven zoals de Casarca (een gansachtige eend).

Vosselman waarschuwt nogmaals: “Ga vooral niet zwemmen. Staat de wind de andere kant dan zie je de groene gloed misschien niet. Maar er zit wel degelijk blauwalg in het water.”


 

Foto: Edwin Vosselman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant