Afbeelding
Picasa
Foto van vroeger

Foto van vroeger

Algemeen 27 keer gelezen

Als er één bedrijfstak op dit moment in de belangstelling staat, is het wel het boerenbedrijf. Jammer genoeg komen de boeren daarbij niet altijd positief in het nieuws. Ruimtelijke ontwikkelingen en milieumaatregelen zorgen ervoor dat ze - en met name die in de veeteelt - steeds meer in het nauw worden gedrongen. 

Waar boeren een aantal decennia geleden, ook op ons eiland, nog volop de ruimte hadden hun bedrijven te ontwikkelen, krijgen ze steeds meer te maken met alsmaar uitdijende woongebieden, waardoor zij hun bedrijfsvoering voortdurend moeten aanpassen. Onbekendheid met wat een boer voor de maatschappij betekent, speelt bij al het gekrakeel een belangrijke rol. Een dag als de jaarlijkse Fokveedag is daarom belangrijk om te laten zien welke rol boeren - en met name veehouders - in onze samenleving spelen. Het is bij uitstek een evenement waar de vaak van het boerenleven vervreemde ‘burgers’ kunnen kennismaken met wat het boerenbedrijf te bieden heeft.

Helaas, maar terecht, is de 63e editie van de Fokveedag die afgelopen zaterdag zou plaatsvinden afgelast vanwege de hitte. Iedereen had zich enorm verheugd op deze editie na twee jaar afwezigheid door de pandemie. Het is voor alle deelnemers en de organisatie enorm teleurstellend dat ook dit jaar de Fokveedag niet door kan gaan. De organisatie hoopt volgend jaar weer een editie te kunnen organiseren met als hoogtepunt de verkiezing van de mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden. Traditiegetrouw zal er ook dan weer een streekmarkt zijn. Op het terrein is ook plaats gemaakt voor veel andere dieren. Het ooit in de jaren ‘30 op een terrein achter de Rubberfabriek (nu Woonpromenade Moerman) begonnen evenement, krijgt hopelijk volgend jaar een nieuwe kans. (Foto: Stadsmuseum)

Uit de krant

Uit de krant