Afbeelding

Welke lening past bij jou?

Algemeen 143 keer gelezen

Is je maand korter dan je loonstrookje? Of heb je om een andere reden (tijdelijk) wat extra geld nodig? Dan kan het noodzakelijk zijn om een lening af te sluiten. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten leningen en welke lening het beste bij jou past.

Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening sluit je af bij de bank. Je betaalt een vast bedrag terug per maand (inclusief rente). Een persoonlijke lening is qua rente vaak interessant. De bank is daarnaast een betrouwbare partij om geld bij te lenen. Nadelen zijn echter dat het vaak even duurt voordat het geld op je rekening staat en je aan bepaalde vereisten moet voldoen. Zo moet je een vaak een vast inkomen hebben en mag je geen BKR-registratie hebben.

Doorlopend krediet
Ook een doorlopend krediet sluit je af bij de bank. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je gedurende een langere periode geld tot je beschikking krijgt. Dit is ideaal als je voor langere tijd meer financiële ruimte nodig hebt. De voor- en nadelen zijn echter hetzelfde als bij een persoonlijke lening. Zo is de bank betrouwbaar, maar moet je wel aan bepaalde vereisten voldoen. Ook is snel geld lenen vaak lastig als je bij de bank aanklopt.

Kopen op afbetaling
Kopen op afbetaling is super praktisch als je wasmachine of laptop ineens kapot gaat en je niet voldoende saldo op je rekening hebt staan voor een nieuwe. Ook bij andere grote aankopen lijkt kopen op afbetaling ideaal. Deze manier van lenen heeft echter wel een groot nadeel. Je betaalt namelijk veel rente. In vergelijking met andere leningen is kopen op afbetaling dus eigenlijk het minst aantrekkelijk.

Onderhandse lening
Een onderhandse lening houdt in dat je geld leent bij vrienden of familieleden. Jullie spreken samen af wanneer en hoeveel je terug betaalt. Deze manier van lenen is handig omdat er meestal geen vereisten worden gesteld. Een nadeel is wel dat je iemand moet vinden die genoeg geld heeft én bereid is om dit uit te lenen. Ook kan jullie band beschadigen als je het geld niet terug zou betalen. Goede afspraken (en deze naleven) zijn dus van groot belang.

Mini lening
Een mini lening is een lening die je afsluit voor korte periode én super snel op je rekening hebt staan. Dit is handig als je per direct geld nodig hebt. Ook als je niet aan bepaalde vereisten van de bank kunt voldoen, kom je in aanmerking voor een mini lening. Zo is het een lening zonder BKR en andere strenge voorwaarden. De enige nadelen zijn dat je het geld sneller moet terugbetalen dan bij een persoonlijke lening en dat de rente in verhouding iets hoger is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant