© Bas Romeijn

De reis per stoomtram van Rotterdam naar Hellevoetsluis

Algemeen 481 keer gelezen

Eilanden Experesse (1954) is een leuke gespeelde documentaire over een reis per stoomtram van de RTM van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Het openbaar vervoer van toen. Met opnames van in en bij de tram en de stations Rosestraat in Rotterdam, Rhoon en Spijkenisse. Dat stukje erfgoed heeft Bas Romeijn Films nu laten digitaliseren en op internet gezet.

In Rotterdam was al sinds 1932 een afdeling van de Nederlandse Smalfilm Liga actief. Als filmamateurs waren zij niet afhankelijk van opdrachtgevers en konden zich meer artistieke vrijheden permitteren dan de “vakfilmers”. Mede door toedoen van deze amateurfilmers ontwikkelde het maken van films zich tot expressieve kunst. Al direct in het openingsjaar wonnen een paar leden op een nationaal congres al een eerste prijs met een documentaire.

In de oorlogsjaren nam de bezetter het filmarchief van de NSL in beslag en vernietigde het grotendeels. In 1949 werd de afdeling Rotterdam een zelfstandige vereniging met een eigen verantwoordelijkheid. De naam veranderde in Rotterdamse Smalfilm Liga en werd afgekort tot RSL.

Sinds kort heeft Bas Romeijn de beschikking over het filmarchief van het RSL lid Joop Stolk waaruit hij nu de eerste film op zijn website heeft gepubliceerd.

Het is de veel besproken 16mm film Eilanden-expresse uit 1954. De film gaat over het oude stoomtreintje van Rotterdam-Zuid naar Hellevoetsluis. Voor die tijd was de opzet vernieuwend en de toegepaste techniek door Joop Stolk innovatief te noemen. Nieuw was de vorm van de gespeelde documentaire, terwijl het gekoppelde systeem van projector en bandrecorder voor die tijd een technisch hoogstandje was. Bij de landelijke manifestatie van de NOVA wint de documentaire van Jan Harmsma, Joop Stolk en Aad den Besten de eerste prijs in de hoofdklasse.

Bas Romeijn heeft echter gebruik gemaakt van een later gemaakte kopie waarbij het geluid op de filmstrook zelf is aangebracht. Hoe de taken van de makers en de spelers van de film verdeeld waren is niet precies bekend, maar Joop Stolk speelt in de film ook de conducteur. 

Deze film is op de website van Bas Romeijn al de 251e oude film met onderwerpen uit de regio Rotterdam, er is dus héél veel moois te zien op https://basromeijnfilms.blogspot.com

Het station in Hellevoetsluis. Hierna pakten veel reizigers de veerdienst naar Middelharnis.
Vanaf de Rosestraat in Rotterdam vertrokken de trams naar Voorne-Putten met als eindpunt de Veerhaven van Hellevoetsluis.

Uit de krant