Leroy en Devin kunnen niet wachten om van start te gaan.
Leroy en Devin kunnen niet wachten om van start te gaan.

Met een auto van €500 door Zweden en Finland

Algemeen 784 keer gelezen

Leroy en Devin Groeneveld uit respectievelijk Brielle en Hellevoetsluis doen in februari mee aan de 12e winter editie van de Carbage Run. De beide twintigers waren vorig jaar teleurgesteld dat de run toen afgelast werd vanwege het rondwarende coronavirus.

Maar dit jaar van 14 tot en met 18 februari aanstaande lijkt het er toch van te gaan komen: de meest extreme winter editie van de Carbage Run tot nu toe! Helemaal naar de Poolcirkel in een barrel. Devin: “We waren vorig jaar best teleurgesteld dat de Run niet doorging. Maar dat heeft ook een voordeel gehad. We hebben namelijk behoorlijk wat kilometers met de auto kunnen rijden, dus de ergste kinderziektes zijn er nu wel uit.” Het moet gezegd, tijdens het maken van de foto’s loopt de 2.3 liter 5 cilinder Volvo 850 uit 1994 als een zonnetje. De vraag is, of dat straks nog zo zal zijn, want het kan zomaar – 40 graden worden als de Poolcirkel is genaderd.

De auto
De dagwaarde van de deelnemende wagens mag niet hoger zijn dan 500 Euro en de auto moet ouder zijn dan bouwjaar 1999. Natuurlijk moeten de auto’s aan alle wettelijke eisen voldoen. Verdere eisen: de auto moet voorzien zijn van winterbanden, sneeuwkettingen verplicht aan boord. Natuurlijk zijn er dekens in de auto aanwezig en extra ruitensproeiervloeistof is ook verplicht, net als een WA-verzekering.

De afgelopen weken is Devin samen met zijn broer Leroy druk bezig geweest om de laatste aanpassingen aan de auto voor de barre tocht te realiseren. Zo zijn er, naast de reeds aanwezige bullbar en lichtbalken op het dak extra lichten gemonteerd om met zicht achteruit te kunnen rijden. Ook zijn er diverse sensoren van de motor vervangen. Verder is een luxere radio geplaatst, zodat een telefoon verbonden kan worden en daarmee de navigatie. Handig, als je vier ogen hard nodig hebt om te zien waar de besneeuwde weg ligt. Want de omstandigheden zullen bar en boos zijn! Devin: “Gelukkig weten we technisch gesproken allebei waar we over praten, want we zijn monteur van beroep. Daarbij komt dat de rit ook een sociaal gebeuren is, deelnemers helpen elkaar bij problemen onderweg.”

Op de vraag of er nog veel speciaal materiaal meegaat is het antwoord dat er diverse reserveonderdelen in de kist op het dak mee gaan. “Voor onszelf hebben we thermisch ondergoed mee, dik gevoerde overalls, laarzen met bont er in en uiteraard een dikke muts.”

Als het rittenschema straks bekend is moeten de deelnemers zelf de overnachtingsplaatsen regelen. Samen met de heen- en terugreis worden er nog aardig wat kosten gemaakt. Devin en Leroy bedanken hun sponsoren voor alles wat zij voor hen doen.

12e Winter editie
De Carbage Run is al eerder in Finland geweest, maar nu is een compleet nieuwe route uitgestippeld, met nóg meer uitdaging dan alle voorgaande edities. De start is in Göteborg en vervolgens wordt in vijf dagen naar Helsinki gereden. Ongeveer op de helft van de tocht wordt de Poolcirkel aangetikt, zo noordelijk is the Carbage Run nog nooit geweest.

Helemaal zeker is de route nog niet, mogelijk wordt er uitsluitend in Zweden gereden, mochten de coronamaatregelen dat noodzakelijk maken.

The Carbage Run
The Carbage Run is een 5-daagse rally door Europa in een auto die maximaal 500 euro mag kosten bij aanschaf. The Carbage Run is de grootste en gekste straatrally van Europa. Er zijn drie verschillende edities: een zomer-, winter- en een brommer-editie. Bij de Carbage Run draait het niet om tijd of snelheid. Elke dag worden uitdagende en gekke opdrachten uitgevoerd die er voor zorgen dat de deelnemers in de meest vreemde situaties terechtkomen. Een voorbeeld uit een vorige jaargang is dat de deelnemers pannenkoeken moesten bakken voor een groep mensen.

Met deze opdrachten zijn punten te verdienen. Het team met de meeste punten is de winnaar. Daarnaast wordt er een prijs uitgereikt aan het team met de meest originele auto.

Devin en Leroy kunnen niet wachten om op weg te gaan. Zaterdag 12 februari aanstaande gaan ze op weg naar het startpunt in Göteborg. Ze hebben beloofd korte updates te sturen als ze onderweg zijn. En daarvan houdt Groot Hellevoet u op de hoogte.

De oude Volvo loopt als een zonnetje.

Uit de krant