Afbeelding
Foto: Wil van Balen

GroenLinks en PvdA ontevreden over wijze invoering pasjessysteem milieustraat

Algemeen 686 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wederom is er sprake van slechte communicatie door het college nu weer bij invoeren van een pasjessysteem bij de milieustraat dat zeggen de fracties van GroenLinks en PvdA.

De fracties van GroenLinks en de PvdA zijn zeer ontevreden over de manier waarop een pasjessysteem wordt ingevoerd bij de milieustraat, waarbij inwoners in Hellevoetsluis alleen met een pas toegang krijgen tot de milieustraat.

Bewoners kregen 6 januari een brief met daarin een pas voor de milieustraat. In de brief staat dat vanaf maandag 10 januari, bewoners hun grofvuil niet meer weg kunnen brengen zonder milieupas. GroenLinks vindt dat dit getuigt van zeer slechte communicatie vanuit het college. Zowel naar de gemeenteraad als naar bewoners. “Dit systeem wordt ingevoerd door het gemeentebestuur van Hellevoetsluis, zonder dat het eerst aan de gemeenteraad en bewoners is voorgelegd.”

In de brief van de gemeente is bovendien te lezen dat de pas niet op de ondergrondse restafvalcontainers werkt die voor bewoners van flats en appartementen zijn bedoeld. Ook wordt vermeld dat de milieupas niet gebruikt zal worden om te meten hoeveel afval ieder huishouden weggooit.

Bianca Verschoor GroenLinks benadrukt: “Wij geen bezwaar hebben tegen de pas. Sinds het begin van corona ruimen mensen hun huizen op, en wordt het steeds drukker bij de milieustraat. De kosten voor de milieustraat rijzen nu de pan uit. En bewoners uit Hellevoetsluis betalen voor een groot gedeelte hiervoor door middel van gemeentebelasting. Daarom is het goed om te controleren of Hellevoeters hier hun vuil brengen en kan er snel geschakeld worden bij misbruik.”

Het gaat GroenLinks en de PvdA dan ook wederom over de communicatie van het college rondom de invoering van de pas. “De gemeenteraad wist van niks. Daarnaast werden bewoners erg laat op de hoogte gesteld én is de milieustraat nog helemaal niet klaar voor het pasjessysteem. De slagboom werkt nog niet eens. Het wordt te overhaast ingevoerd. Het zorgt nu alleen voor veel onnodige onrust onder bewoners.”

“In de brief wordt alleen vermeld waar de pas allemaal niet toe dient. Zo kun je er geen ondergrondse containers in wijken mee openen en kan de gemeente via de pas niet zien hoeveel afval individuele bewoners weggooien. Nergens in de brief wordt verteld waarom invoeren van de pas nodig is” aldus Verschoor. “Nogmaals GroenLinks en PvdA zijn voorstander van dit systeem, maar de communicatie en uitvoering laten voor de zoveelste keer te wensen over. Dit moet en kan beter.”

GroenLinks en PvdA hebben inmiddels gezamenlijk schriftelijke vragen over de milieupas gesteld aan het college.

Uit de krant