Afbeelding
Foto: PR
Column

Aanmoedigen

Algemeen 396 keer gelezen

Het ongeluk dat plaatsvond bij de school aan het Rie Mastenbroekplein heeft de gemoederen behoorlijk verhit. Kijk de reacties op onze berichtgeving er maar op na. Tsja, als je een voor auto’s uitnodigende route rondom een school bedenkt, dan moet je niet gek opkijken dat hiervan honderden ouders (en auto’s) gebruikmaken.

Je kunt dan drempels aanleggen om de snelheid af te remmen, voetpaden en fietspaden aanleggen, maar het blijft een ontmoetingsplek van kwetsbare voetgangers en fietsers met ons wagenpark. Aanmoedigen kan hier nuttig zijn. Haal de uitrijmogelijkheid langs Push weg en laat iedereen zich vast rijden en keren. Wedden dat veel mensen worden aangemoedigd om de auto niet meer mee te nemen naar de omgeving van de school? 

Hetzelfde zie je bij bepaalde kruisingen. Hou je de begroeiing keurig kort, dan rijdt het verkeer al snel te hard over het kruispunt heen vanwege de overzichtelijkheid. Laat je de bosjes hoger groeien, dan mopperen bestuurders over de onoverzichtelijkheid, maar rijden ze wel stapvoets. Ook een vorm van aanmoedigen zeg ik. Holle Bolle Gijs in de Efteling is al sinds 1967 ‘s lands bekendste aanmoediger. Wie heeft er niet als kind alle papiertjes in zijn omgeving opgeruimd om Gijs met zijn zware stem ‘dank u’ te horen zeggen?

‘Aanmoedigen’ betekent dat je probeert iemand iets te laten doen. Het is het tegenovergestelde van ‘ontmoedigen’, dat is het enthousiasme van iemand laten afnemen. De twee handelingen liggen soms dicht bij elkaar.

Persoonlijk vind ik aanmoedigen prettiger werken dan verplichten en verbieden. Zeker in deze tijd waarin allerlei regels worden opgelegd zie je dat dat heel wat teweegbrengt in onze maatschappij. De vangnetten, die u langs fietspaden ziet staan, zijn een mooi voorbeeld van aanmoedigen. Vaak zijn mensen niet geneigd om naar een prullenbak te lopen, maar gooien hun kleine afval gewoon op straat. Maar kijk maar eens, in en rond een afvalvangnet is altijd veel rommel te vinden. ‘Blikvanger’ zetten de gevatte opruimers er soms bij. Het werkt!

Is het een idee om één van onze wethouders de portefeuille ‘aanmoedigen’ te geven? Uiteraard ondersteund door een ambtenaar met aanmoedigen als taak. Het hoeft wat mij betreft niet te leiden tot uitbreiding van het personeelsbestand op het gemeentehuis: hef de functie van verplichten en verbieden maar op!

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant