Afbeelding
Foto: TSMOOI

Jan van Onselen neemt afscheid als docent

Algemeen 608 keer gelezen

Hellevoetsluis - Na 42 jaar gaat kunstenaar en docent Jan van Onselen uit Hellevoetsluis met pensioen. Met het maken van kunst zal hij niet stoppen, maar wel neemt hij op 14 oktober afscheid van het Einstein Lyceum. Hij maakte van tekenen een examenvak op hoog niveau. Niet voor niets hangt de school vol met de meeste prachtige teken- en schilderwerken. Hij inspireerde veel leerlingen en dit is zijn verhaal.

Jan van Onselen: “Het was niet de bedoeling dat ik leraar zou worden. Ik was redelijk getalenteerd in tekenen en wilde naar de kunstacademie. Mijn ouders vonden dat geen goed idee, want dat leidde alleen maar tot werkeloosheid, tenzij ik natuurlijk een gedegen lerarenopleiding ging doen. Ik dacht ik zie wel, dan ben ik in ieder geval op de kunstacademie. Via een advertentie in de krant kwam hij in Hoogvliet terecht op het Einstein Lyceum. Daar kreeg hij de gelegenheid om Tekenen uit te bouwen naar examenvak. Eerst in 1983 experimenteel op het vwo en later ook op de havo. 

500 wandschilderingen
Jan maakt ook aquarellen. Strand en zee voeren daarbij de boventoon. Naast schilderen en lesgeven, namen ook andere werkzaamheden een enorme vlucht. Jan wilde er altijd iets naast blijven doen. Collega Nico kwam ooit met het idee om de kroeg van zijn broer in Gouda in te richten. “Voor we het wisten kwam de ene na de opdracht binnen voor het inrichten van winkels, modebeurzen en ook standbouw.” In 1990 richtten ze samen een bedrijf op. Het bedrijf onder de naam ‘De Verbeelders’ was 25 jaar lang erg succesvol. Via dit bedrijf ontstond ook het idee voor wandschilderingen. Ik denk dat we er zo’n kleine vijfhonderd hebben gemaakt.  Ik kon veel dingen die ik leerde als een wandschilder ook op school toepassen. Ik heb in de school diverse grote wandschilderingen gemaakt met leerlingen. Weet je wat het typerende is van het tekendocentschap? Vooral als je op havo/vwo eindexamenniveau les geeft? Dat je eigenlijk veel dichter bij een leerling komt te staan dan bij andere vakken. In die zin dat je echt de persoonlijke ontwikkeling volgt. Je stelt vragen. Wat je nu aan het maken bent, past dat ook echt bij je? Je komt heel veel dingen tegen. En dan is het vooral de kracht om voorzichtig te sturen..”

Pensioen en volop bezig
En nu met pensioen. “Het is wel vreemd hoor. Het is fantastisch dat je ‘s ochtends je eigen agenda hebt en dat je niet in de file staat richting school. Maar ik mis wel mijn contacten met leerlingen. Ik ben nu meer bezig met kunst bezoeken en ik ga ook in een kunstcommissie zitten. En ik schilder veel. Wilt u ook mijn werk zien? Ga dan eens kijken bij de Kunstuitleen in Hellevoetsluis. Zo komt er nog steeds van alles op mijn pad!” Ook is het werk van Van Onselen te zien in de Vestingkerk tot en met 17 oktober.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant