Het burgerpanel van TipHellevoetsluis.nl boog zich in deze raadpleging over de vraagstellingen over Wonen in gemeente Hellevoetsluis.
Het burgerpanel van TipHellevoetsluis.nl boog zich in deze raadpleging over de vraagstellingen over Wonen in gemeente Hellevoetsluis. Foto: Wil van Balen

Burgerpanel TipHellevoetsluis.nl praat mee over Wonen in Hellevoetsluis

Algemeen 380 keer gelezen

Hellevoetsluis - Groot Hellevoet werkt samen met onderzoeksbureau Toponderzoek dat burgerpanels opzet op gemeenteniveau.  Door middel van enquêtes kunnen inwoners meedenken en meepraten over lokale onderwerpen die spelen in onze gemeente. Deze keer ging  de enquête over wonen in Hellevoetsluis.

In de raadpleging kwamen vragen aan bod zoals: Hoe tevreden bent u over uw woning? Voor wie moet er gebouwd worden in Hellevoetsluis? En ook wordt er gevraagd of u tips heeft voor het woningbeleid in de gemeente Hellevoetsluis. 

Uit de enquête blijkt dat 71% van onze respondenten in een koopwoning woont. Op de vraag “Hoe ziet u de woningmarkt in de gemeente Hellevoetsluis?” antwoordt 44% van de respondenten: “Er is een groot tekort aan woningen”. Respondenten geven onder meer het volgende aan bij de toelichting op deze vraag. “Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen. - Fatsoenlijk betaalbare huurwoningen zijn er niet zelf niet voor ouderen. - Graag woningen voor senioren, die betaalbaar zijn bouwen, ook koop graag. Tot nu toe alleen maar hele dure huurwoningen. -  Voor starters is het onmogelijk om een huis te kopen in Hellevoetsluis. En ook: “Ik begrijp het beleid niet zo goed. Echte Hellevoeters staan jaren op de wachtlijst en de import wordt zo binnengelaten. Dat is vragen om woningtekort. Schijn je als Hellevoeter te hebben regelen via Woonnet Rijnmond, een niet bereikbare instantie. Dat noem ik schrijnend. Ik heb een huis en ben tevreden hoor. Ik ken er zat die al 10 jaar in de wacht staan. En dan komt er weer eentje vanuit bv. Rotterdam erbij wonen. Het klopt gewoon niet.”

Een ander vraag die in de enquête aan de orde kwam is de volgende: Voor welke twee doelgroepen moet er, volgens u, voornamelijk gebouwd worden in de gemeente Hellevoetsluis? Hierop antwoordden onze respondenten onder meer dit: “Ik wil geen groei meer in Hellevoetsluis of op Voorne Putten. Al het groen verdwijnt, alles wordt volgebouwd. Erg spijtig dit.” En ook: “ Als ouderen meer woonruimte krijgen, kunnen jongeren instromen. Bouwen voor jongeren moet prio hebben: de gemeente vergrijsd in rap tempo als jongeren gaan wegtrekken.” En andere respondent geeft dit aan: “Doordat de huizen zo duur zijn, blijven veel mensen zitten en is er geen doorstroom.” En ook: “Hellevoetsluis groeit al uit zijn jas.”

Wat vinden de respondenten dat er moet gebeuren om de woningbouw in de gemeente Hellevoetsluis te stimuleren? “Als er toch woningen gebouwd moeten worden, bouw dan als gemeente energie neutrale woningen met een authentieke uitstraling gecombineerd met veel groen en natuur in de omgeving. Ook zien respondenten het liefst dan ‘betaalbare woningen bouwen zoals tiny houses - Arbeidsmigranten uit de woonwijken vertrekken. - citta romana omgebouwd zal worden naar een ouderenpark. Daarnaast geven respondenten onder meer dit aan:  ”Geen projectontwikkelaars te willen en dat “Kickersbloem 3 ingericht zou kunnen worden voor woningbouw.”

43% heeft een tip voor de gemeente wat betreft het woningbeleid. “Aparte urgentie voor alleenstaande ouders die nu genoodzaakt zijn privé te huren boven hun inkomensgrens.• - Appartementen voor ouderen, want dan komen er eengezinswoningen vrij.- Beperk de huisjesmelkers zo veel mogelijk, die drijven de prijs op van betaalbare huurwoningen. - Denk eens aan wonen op het water, woonbotenproject oid - Een nieuwe woonwijk met alle soorten woningen aan de buitenrand ipv alleen maar dure projecten op lege stukjes grond binnen in de gemeente.”

Wilt u het gehele onderzoek lezen kijk dan op www.TipHellevoetsluis.nl.

Wilt u ook meedoen met de volgende raadpleging van het burgerpanel? Ga dan naar www.TipHellevoetsluis.nl en meldt u aan zodat u de eerstvolgende raadpleging in uw mailbox ontvangt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant