Afbeelding
Foto: PR
Column

Beoordeling, een 9.6

Algemeen 154 keer gelezen

Een product heeft een beoordeling van 9.6. Gelooft u het? Ik niet! Kijkt u ook wel eens op kieskeurig.nl voordat u uw stofzuiger bestelt, of op zoover voordat u een vakantie boekt? En wie kijkt er niet op the fork voordat een restaurant wordt gekozen?

Als je de reclames gelooft, dan worden allerlei producten beloond met mooie beoordelingen. Zo valt bij veel homeopathische middelen van A. Vogel te lezen ‘door consumenten beoordeeld met een 9.4’. De speciale matrassen van Decupré worden door consumenten beoordeeld met een 9.2.

Uit onderzoek naar de invloed van beoordelingen blijkt, dat de helft van de consumenten hun aankoopbeslissing eerder op klantbeoordelingen baseert dan op aanbevelingen van een deskundige. Het cijfer dat je noemt bij een klantenbeoordeling is daarom van groot belang voor het merk en de omzet.

Naast het keihard noemen van een (zogenaamde?) klantenbeoordeling, zijn er nog de online reviews. Het BNNVARA-programma Rambam toonde vorig jaar al aan dat het op the fork mogelijk is dat een niet-bestaand restaurant wekenlang hoog genoteerd staat. De redactie maakte nepprofielen aan om positieve beoordelingen uit te delen. Er werd zelfs aangetoond dat zelfs slechte beoordelingen leiden tot een positief cijfer op de beoordelingssite! Werkspot heeft een andere methode van aanprijzen: iemand plaatst een negatieve review op werkspot. Een paar uur later staat er een nieuwe, zeer positieve, review bij het bedrijf, dat niet zoals andere reviews aangeklikt kan worden. Dit is een zogenaamde ‘externe review’. Jaja.

Er zijn zelfs bedrijven die hun geld verdienen met de verkoop van reviews-op-bestelling. Je geeft aan hoeveel reviews je wilt hebben, vertelt wat daar precies in moet staan, betaalt de rekening en je staat er goed op. Tussen de tien en dertig procent van de reviews is gemanipuleerd. Bijna de helft van de reviewschrijvers heeft weleens een beloning gekregen. Die beloning is dan een korting, een cadeaubon, een gratis nagerecht of drankje.

U hoeft mij natuurlijk niet te geloven. Maar kijk eens op de website van Klezzer. Daar verdienen schrijvers van reviews gewoon geld. Zelfs als je stopt met schrijven lopen de inkomsten gewoon door. En als je geen zin hebt om recensies te schrijven, dan zoek je gewoon mensen die op jouw naam reviews schrijven en verdien je je geld nog gemakkelijker!

Uit de krant