In het atelier genieten volwassenen van kunstzinnige vorming.
In het atelier genieten volwassenen van kunstzinnige vorming.

De Doe Dijk, 20 jaar creativiteit

Algemeen 2.073 keer gelezen

Hellevoetsluis - Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Open Atelier De Doe Dijk werd geopend. In 2001 kwam een grote wens van Heidi van Noort en Sylvia van der Toorn uit: de opening van een Open Atelier waar mensen hun creativiteit kunnen uiten.

Heidi vertelt dat het stel al een tijd een oogje had op het pand aan de Oostdijk waar onder andere het café van Piet van den Berg, de Blue Mirror en eetcafé Silly gevestigd waren. “We waren in eerste instantie van plan het pand te kraken, maar uiteindelijk hebben we toch een huurovereenkomst kunnen sluiten. Daarna moesten Sylvia en ik hard aan de slag om het pand geschikt te maken voor de opening, alles was blauw en dat kon natuurlijk niet. En we moesten op zoek naar materialen en inrichting.”

Heidi vervolgt: “Vanaf de opening in september 2001 liep het storm en als ik eerlijk ben overviel ons dat. Het begon na korte tijd op werken te lijken in plaats van een hobby. Sylvia en ikzelf zaten nog volop in de kleine kinderen en hadden een baan en dan is het openhouden van een atelier best een klus.”

In het atelier genieten volwassenen van kunstzinnige vorming in een ontspannen sfeer. Onder andere boetseren, glazuren, beeldhouwen, schilderen, tekenen, mozaïeken, handvormen en aardewerk stoken komen aan bod. Heidi hierover: “Het is leuk om te zien dat mensen bijvoorbeeld bij ons binnenkomen om te gaan schilderen, dan zien wat een ander aan het maken is en vervolgens een keramist in zichzelf ontdekken.”

Na vier jaar maakte Sylvia een andere keuze die op dat moment beter bij haar leven paste en ging Heidi alleen verder met het atelier. “Ik had inmiddels mijn baan opgezegd en ben toen als zzp-er doorgegaan met De Doe Dijk. Dat is dus inmiddels al weer vijftien jaar. We hebben nu ruim 70 mensen die hun creativiteit bij ons kwijtkunnen, als iemand eenmaal bij ons aanschuift gaat men niet meer weg.” Heidi is er trots op dat al deze mensen al zo lang creatief bezig zijn bij De Doe Dijk.

Nu zit het atelier al weer geruime tijd aan de Tolweg West 11, helaas zonder activiteiten de afgelopen periode. “Ik val met mijn bedrijf overal buiten de boot, werk ook zonder subsidie, dus ik ben blij dat we nog bestaan,” vertelt Heidi over het corona-tijdperk. “Ik wil graag een groot feest vieren vanwege het twintigjarig bestaan en hoop dat dit er van kan gaan komen.”

Ook mist ze de extra activiteiten, zoals de Kerstmarkt en de Kunstroute Hellevoetsluis. En natuurlijk het contact met alle mensen. Als we aan het eind van ons gesprek vragen naar een hoogtepunt uit de afgelopen 20 jaar, antwoordt Heidi "Ik heb in de afgelopen jaren zo veel mensen leren kennen en gezien hoeveel creativiteit er is, dat is voor mij hét hoogtepunt. Ik hoop dat we er nog twintig jaar De Doe Dijk aan vast kunnen plakken.” En daar sluit Groot Hellevoet zich bij aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant