Afbeelding
Foto: PR
Column

Huub, huub, Barbatruc

Algemeen 331 keer gelezen

Waar denkt u aan als u het woord ‘bonus’ hoort? Veel mensen zullen als eerste komen met Albert Heijn, die wekelijks de bekende Bonus-aanbiedingen in de brievenbus stopt.

Ook denken sommigen misschien aan hun eigen werkgever, die ook dit jaar weer een in hun ogen te laag bedrag als bonus heeft betaald. We hebben het hier over bonus in de betekenis van iets extra’s. Bonussen zijn ooit bedacht door werkgevers om hun werknemers harder en beter te laten werken. Maar een bonuscultuur, waarin iedereen verschillende beloningen bovenop het salaris krijgt, kan ook slecht uitpakken. Mensen gaan elkaar tegenwerken en er ontstaat een ongezond concurrentieklimaat. Bonussen lokken ook onacceptabele risico’s uit, bleek uit de financiële crisis. Zoeken we op wat bonus in het Latijn betekent, dan lezen we ‘goed’. Het is daarmee het tegenovergestelde van het Latijnse malus, hetgeen ‘slecht’ betekent.

Directeuren – ze spreken zelf liever van CEO – van bedrijven ontvangen regelmatig een bonus. Als ze goed presteren dan is het raak. Zo kreeg Activision-Blizzard baas Bobby Kotick recentelijk een bonus van 200 miljoen dollar! Er is altijd veel gedoe over die bonussen, denk maar aan de discussie die in Nederland jaarlijks opsteekt over de bonussen van onze bankdirecteuren. Een bonus is iets extra’s wisten we al. Maar bij een CEO lijkt juist het salaris dat extra deel, de bonus is niet het extraatje, maar het hoofdbestanddeel. Qua omvang dan. Recent nog speelde de vraag of een bedrijf dat bonussen uitkeert wel Corona-steum moet ontvangen? Na druk van het bedrijfsleven zag het ministerie van een verbod op bonusbetaling af. Een verbod zou ten koste gaan van werkgelegenheid. Ammehoela! Het werkt nu zo: een Nederlands bedrijfsonderdeel ontvangt de steun en het buitenlandse moederbedrijf betaalt de bonus uit. Huub, huub, Barbatruc!

Een Amerikaanse werkgever was zó content met zijn achthonderd man personeel dat hij hen beloonde met een Caraïbische cruise van een week. Wie geen zin had in de zonnige vakantie, kreeg een geldbedrag van 900 dollar en mocht die week vrij nemen. Kijk, dan ga je in mijn ogen goed om met een extra uitbetaling.

Maar veel directeuren denken daar anders over, die denken aan zichzelf. Ze denken trouwens ook aan Albert Heijn, bij het woord bonus. Maar dan in de zin van hamsteren!!

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant