Team Jeugd van links naar rechts: Lofti, Annaleah, Gina en Derreline.
Team Jeugd van links naar rechts: Lofti, Annaleah, Gina en Derreline.

Maak kennis met Team Jeugd Hellevoetsluis van Stichting PUSH

Algemeen 1.744 keer gelezen

Hellevoetsluis - Sinds 1 januari is het jongerenwerk in Hellevoetsluis in handen genomen door Stichting PUSH. Het Team Jeugd Hellevoetsluis is begin dit jaar begonnen om het programma Jeugd aan Zet handen en voeten te geven. Een aantal leden van het team stellen zich graag aan u voor. “Het is prachtig als je mensen ziet opbloeien.”

Het Team Jeugd Hellevoetsluis is samengesteld uit professionals die ieder op hun eigen manier hart hebben voor jongeren en bestaat uit Annaleah Melsted, Derreline Francisca, Lotfi Belahoussine en Gina den Hollander. Het team is divers samengesteld en bestaat uit leden van verschillende achtergronden en leeftijd. De meesten van hen hebben al geruime tijd ervaring in het jongerenwerk. Anderen zijn juist nieuw en brengen fris elan en nieuwe inzichten mee. Jeugd aan Zet is door PUSH ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne en is gericht op zowel een speciale aanpak voor jongeren die kampen met mentale gezondheidsproblemen (Join us) als een creatieve invulling samen met jongeren (denk aan Jeugd Bezorgd, muziek voor verzorgingshuizen en diverse sportieve activiteiten).

Annaleah
De 31-jarige Annaleah is in Denemarken geboren, maar woont al het grootste deel van haar leven in Hellevoetsluis. Ze is sinds februari betrokken bij het team. Eerder werkte ze als jeugdcoach in Rotterdam, in de Hoeksche Waard en in een justitiële inrichting als pedagogisch medewerker voor jongeren. “Ik wil vooral jongeren een steuntje in de rug geven”, vertelt Annaleah. “Ik heb zelf ook geen gemakkelijke jeugd gehad en juist daarom is dit zulk mooi werk om te doen. Om jongeren zoals ik er zelf één ben geweest een stukje verder te helpen. ” Nu, in coronatijd, ziet zij dat jongeren meer dan ooit behoefte hebben aan contact en fysieke activiteiten. “Even weg van het scherm.” Een favoriet project van haar is Project new Skills, dat speciaal bedoeld is om jongeren hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. “Ik krijg er energie van als er ruimte is voor nieuwe ideeën en als jongeren ontdekken wat ze willen en kunnen. Als ze met eigen ideeën komen wil ik ze daarin graag ondersteunen en begeleiden. Het is prachtig om te zien hoe een hersenspinsel tot een schitterend project kan uitgroeien.”

Derreline
Derreline (kortweg Derry) is met 50 jaar de oudste van het team. Ze is zelf moeder van twee jongvolwassen kinderen en woont al 20 jaar in Hellevoetsluis. “Ik ben als vrijwilliger bij PUSH begonnen”,vertelt zij lachend. “De organisatie sprak me aan. PUSH heeft als doel dat de bewoners van Hellevoetsluis zich goed voelen. Ik ging helpen met het organiseren van allerlei culturele activiteiten, en zo groeide ik door in het jongerenwerk.” Sindsdien deed ze steeds meer ervaring op, in het ambulante werk op straat en in de één op één begeleiding. Vooral dat laatste spreekt haar aan: “Jongeren te helpen groeien, daar wordt je blij van.” Ze is er van doordrongen dat dat heel veel geduld en aandacht vraagt: “Ik ga voor de kleine stapjes. Het versterken van de eigen kracht van de jongeren, juist door ze mee te laten doen.” Een mooi voorbeeld daarvan is Jeugd Bezorgd: “Ik geef dan een kookworkshop en vervolgens bezorgen de jongeren dat wat ze gemaakt hebben bij kwetsbare inwoners van de stad.” Derreline is blij met haar nieuwe team: “We gaan het samen doen en we kunnen op elkaar rekenen.”

Gina
De 22-jarige Gina den Hollander is de jongste van het team. Ze is een rasechte Hellevoetse. De studente Social Work heeft nog niet zoveel ervaring in het jongerenwerk: “Ik ben in januari begonnen.” Zij ziet het nieuw zijn eerder als een voordeel dan als een nadeel. “Ik denk dat ik, juist nu we ook met PUSH en dit team in een ontwikkelfase zitten, een goede bijdrage kan leveren en nieuwe inzichten kan bieden. Bovendien sta ik dicht bij de doelgroep. Ik ben zelf immers ook nog een jongere.” Gina herkent dan ook wat Annaleah al aangaf; dat jongeren momenteel snakken naar fysiek contact en activiteiten. “Daarom ben ik blij met de plannen die we als organisatie en als team hebben gemaakt. Ik denk dat we echt iets kunnen betekenen voor jongeren, juist in deze lastige tijd. Ik ben enorm gemotiveerd om deze plannen uit te gaan voeren.” Voor het team brengt Gina overigens nog een handige expertise mee: “Ik heb voordat ik Social Work ging doen het Grafisch Lyceum gedaan. Dat komt van pas bij het maken van drukwerk, flyers en posters.”

Lotfi
Lotfi Belahoussine is 41 jaar en de enige man in het team. “Maar dat stoort me niet.” De geboren Rotterdammer (”Rotterdam West”) woont tegenwoordig in Barendrecht maar kent Hellevoetsluis goed door zijn werk bij stichting DOCK. “Ik ben een allround jongerenwerker”, geeft hij aan. “Maar binnen het jongerenwerk vind ik sportactiviteiten en ambulant werk het leukst. Op straat bezig zijn, jongeren aanspreken en coachen en begeleiden naar school, stage of werk. ” Daarom juicht hij het toe dat de jongerencoaches van Stichting PUSH nu ook welkom zijn op de scholen voor voortgezet onderwijs: “Heel onze doelgroep is daar te vinden, dus het is goed dat we daar zichtbaar aanwezig zijn. Jongeren helpen op weg naar volwassenheid en zelfredzaamheid, leren beslissingen nemen. Zien hoe mensen opbloeien. Dat is het mooiste dat er is.” Lotfi is ook betrokken bij het muziekproject in Jongerencentrum Skills, waar jongeren muziek maken en produceren. “Dat is ook onderdeel van talentontwikkeling.”

Doe mee!
Jeffrey Emor, coördinator bij Stichting PUSH, is blij met het nieuwe team en vol vertrouwen. “Maar we kunnen dit natuurlijk niet alleen. Wil je op één of andere manier meedoen? Meld je aan! Ben of ken je iemand die onze hulp kan gebruiken? Bijvoorbeeld vanwege eenzaamheid, of gewoon, omdat je dat steuntje in de rug nodig hebt? Laat het ons weten!”

PUSH zet zich in voor het zich goed voelen voor inwoners van alle leeftijden in hun omgeving. Dit doen zij al meer dan 30 jaar en daarom gebruikt de stichting de ruime ervaring en kennis door in te spelen op specifieke vragen en maatschappelijke ontwikkelingen. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn participatie, het ontwikkelen van en gebruiken van talenten, verantwoordelijkheid nemen, zelfstandig kunnen zijn, zorgen voor elkaar, initiatieven durven nemen en het ontstaan van sociale samenhang. Dit doen Stichting PUSH door onder andere bewoners te ondersteunen, vrijwilligers te zoeken en te matchen, mensen samen te laten bewegen, mensen te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen en het organiseren van bijeenkomsten, workshops en trainingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant