Afbeelding

Echtpaar Güven 65 jaar getrouwd ‘Goede wortel, goede boom’

Algemeen 939 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 25 maart 1956 trouwde het echtpaar Güven-Ayer. Het Turkse bruiloftsfeest was van bescheiden aard, mevrouw traditioneel gekleed.

Niet zo heel lang daarvoor was Ali door familie voorgesteld om eens op bezoek te gaan in Kütahya bij de familie van Serife. “Zo ging dat toen,” vertelt hij ons, “ik was best zenuwachtig toen ik naar mijn aanstaande schoonfamilie ging om me te voor te stellen. Maar ik kwam opgelucht en blij weer thuis en uiteindelijk zijn we getrouwd.” En het huwelijk is bestendig gebleken. “We zijn een familie die altijd heel hecht is geweest en gebleven,” vertelt dochter Aysel daarover. Orhan en Sükran, de andere twee kinderen, de drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen zien elkaar regelmatig, in niet-Corona tijden althans. Hoewel dochter Sükran naar Turkije is verhuisd, spreken ze haar vaak.

Slechts 26 dagen na het huwelijksfeest werd Ali opgeroepen voor militaire dienst en hij had het geluk dat hij niet al te ver van hun woonplaats werd gelegerd zodat hij toch wekelijks kon thuiskomen. Ali Güven was een goede lasser en zijn Amerikaanse bedrijf vroeg hem in 1962 of hij in Nederland wilde werken. Het leverde extra geld op voor zijn gezin, dus hij nam het aanbod aan. “Contact met het thuisfront ging per brief en duurde twee maanden. Soms kreeg ik een Turkse krant van acht weken oud met de post binnen.” Toen het bedrijf vroeg of het een idee was dat zijn gezin overkwam, hapte de heer Güven toe. Serife: “Voor mij was er geen twijfel, we horen toch bij elkaar?’.

En zo kwam het dat het gezin Güven-Ayer de eersten van Turkse afkomst waren die na enkele omzwervingen in Hellevoetsluis kwamen wonen. Het gezin Güven-Ayer bezat destijds één pan, vier borden en wat kleding. Ze kwamen in de barakken aan de Opzoomerlaan terecht later betrokken ze een woning in de Sterkenburglaan, waar ze nu nog steeds met veel plezier wonen. Omdat er meer Turkse mensen naar Nederland kwamen en er weinig te doen was voor deze groep, begon de heer Güven met het vertonen van Turkse films in plaatsen in de omgeving. Ook legde hij de basis voor de Turkse Werknemers vereniging in Hellevoetsluis Deze bestaat nog steeds en staat middenin de Hellevoetse gemeenschap. Serife werkte enige tijd bij de GEBU en zorgde voor het gezin en haar inwonende moeder. Om wat bij te verdienen gaf de heer Güven in de jaren '70 aan landgenoten rijles bij autorijschool Van Nierop. Serife vult aan: ”Ik heb ook mijn rijbewijs gehaald, maar niet bij mijn echtgenoot hoor. Dat zou niet goed gegaan zijn,” voegt ze er lachend aan toe. Het huwelijk daarentegen verliep meer dan goed. Op de vraag hoe een huwelijk 65 jaar lang zo goed verloopt, is maar één antwoord mogelijk. ‘Wanneer de stam goed geworteld is, blijft de boom ook goed', besluiten de echtelieden lachend. Muhtesem evlilik yildönümünüz için tebrikler! (Gefeliciteerd met het briljanten huwelijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant