Mieke Bakker-Mantjes, fractievoorzitter D66
Mieke Bakker-Mantjes, fractievoorzitter D66 Wil van Balen
Column uit de raad

Onze planeet verdient de grootste aandacht

Algemeen 268 keer gelezen

Hellevoetsluis - Kijkend naar het nieuws in kranten en op tv gaat het voornamelijk over de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en de corona-pandemie. Heel belangrijk allebei en flink met elkaar verweven. Want hoe komen we straks uit de crisis? Welke crisis? Nee, niet alleen de coronacrisis. De klimaatcrisis verdient evenveel, zo niet meer aandacht. Niet alleen economisch moet het straks weer beter gaan. Onze planeet verdient onze grootste aandacht, is onze grootste schat.

We hebben met vele landen het akkoord van Parijs ondersteund. We hebben ons allemaal verplicht de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen in 2030. Deze Sustainable Development Goals (SDGs) zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Deze doelen en hun subdoelen hebben het niet alleen over betaalbare schone energie voor iedereen, maar ook over verantwoordelijke consumptie en productie (dus zo circulair als mogelijk). Er zitten veel “sociale” doelen bij, zoals geen armoede, geen honger, iedereen goed onderwijs. Ieder land wat het akkoord van Parijs heeft omarmd, moet jaarlijks aan de VN rapporteren wat de status is van hun land. Nu moeten we niet achterover gaan leunen en straks maar eens kijken welke regering er na 17 maart ontstaat. Ook provincies, waterschappen en gemeenten moeten werken aan deze doelen. Uiteraard ook organisaties en het bedrijfsleven. En niet te vergeten, wij zelf. In en rond je huis kan je al veel doen en een heleboel mensen doen al veel. Als je een tuin hebt, kan je bijdragen om de biodiversiteit te vergroten. Te veel plant- en diersoorten zijn al verdwenen. Pak wat vaker de fiets. Maar ook: help je oude buurman eens met de boodschappen.

Alleen samen kunnen we het doen. Samen werken aan de SDGs is niet voor niets het laatst genoemde doel (nummer 17). Laten wij als raadsleden van Hellevoetsluis er voor zorgen, dat Hellevoetsluis goed scoort. Ik ben blij lid te zijn van een partij, die goed klimaatbeleid hoog in het vaandel heeft staan. Ik ga geen stemadvies geven, niet anders dan: ga stemmen! Mijn vorige werkgever heeft een analyse gemaakt van de verkiezingsprogramma’s van de dertien zittende partijen op groene thema’s. Hier te downloaden: https://www.mvonederland.nl/news/mvo-nederland-beoordeelt-verkiezingsprogrammas-op-7-themas-van-de-nieuwe-economie/

Toch maar een advies: stem groen!!

Mieke Bakker-Mantjes, fractievoorzitter D66

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant