Hr. Ms. Prins van Oranje, wachtschip
Hr. Ms. Prins van Oranje, wachtschip Foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis
Foto van Vroeger

Hr. MS Prins van Oranje

Algemeen 1.474 keer gelezen

Het vroegere zeil- stoomfregat Hr. Ms. Prins van Oranje ligt als wachtschip achter de brug bij het Baantje in de Hellevoetse vesting, tegenover het Prinsehuis en de Nederlands Hervormde kerk.

Het in 1828 op de Rijkswerf in Rotterdam onder de naam ‘Waal’ gebouwde schip, kreeg in 1844 de naam ‘Prins van Oranje’ toen Prins Hendrik (broer van Koning Willem III, ook wel bijgenaamd Hendrik de Zeevaarder), het commando ging voeren. Het met zestig stukken geschut bewapende schip maakte diverse grote reizen, zoals naar de Middellandse Zee en het toenmalige Oost—Indië (Indonesië).

De Prins van Oranje deed als actieve oorlogsbodem dienst tot 1874, waarna het naar Hellevoetsluis werd gesleept om als wachtschip te gaan fungeren. Het wachtschip dat toen in Hellevoetsluis lag, de Zr. Ms. Rijn, werd daarna gesloopt. De Prins van Oranje hield zijn markante ligplaats in de vesting tot 1896, toen het werd vervangen door de al even markante Hr. Ms. Van Galen. Dat werd hoog tijd, want het schip was toen al zo versleten dat het gerucht ging dat het alleen nog maar op zijn verf dreef. In 1897 had een Amsterdamse firma er 12.000 gulden voor over om het te kopen en te slopen. Het eens zo trotse fregat werd in de Koopvaardijhaven ontmanteld. Het laatste deel van de sloop volgde aan het tegenwoordige Zuidfront. In die tijd lag daar nog een klein haventje, het zogenaamde Haventje van Van Leeuwen. Daar vond het fregat zijn definitieve einde.

Van de Prins van Oranje bestaan nog een zogenaamd schegbeeld (boegbeeld) en een borstharnas getooid met oranje sjerp, die in het bezit zijn van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarnaast bezit het museum ook nog een halfmodel van het schip.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant