Foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis
Foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis Stadsmuseum Hellevoetsluis

{Foto van Vroeger] De strandopgang bij het pompstation

Algemeen 1.370 keer gelezen

De strandopgang bij het zogeheten Pompstation was vroeger voor strandliefhebbers een begrip en de voornaamste route om op het Nieuw-Helvoetse strand te komen. Nadat het Haringvliet in 1970 door een dam en sluizen definitief van de Noordzee was afgesloten, werd het strand door afkalving en vergroening steeds minder populair. Strandliefhebbers zochten voortaan vaker hun heil op het zogenaamde buitenstrand, aan de Noordzeekant van de Haringvlietdam. 

Maar in 2020 ondergingen het binnendijkse strand en de toegang een fikse opknapbeurt. De weg naar de oude strandopgang ‘pompstation’ werd weer beter begaanbaar gemaakt, zodat het clubhuis van de Catamaranvereniging Hellecat en het Strandpaviljoen Shamrock Inn veel makkelijker zijn te bereiken. Het is buitengewoon jammer dat het fraaie gebouwtje, het pompstation van de vroegere Hellevoetse drinkwaterleiding, waaraan de strandopgang zijn naam heeft te danken, inmiddels is verdwenen. 

De beheerder van het duingebied, Natuurmonumenten, liet het al een aantal jaren geleden slopen, waardoor ook een stukje Hellevoetse geschiedenis naar de vergetelheid werd verbannen. Het gebouwtje, waar ook nog enige tijd een restaurant in was gevestigd, voorzag Hellevoetsluis en directe omgeving van 1896 tot 1952 van drinkwater. Het lekkere, maar schaarse duinwater moest tenslotte wijken voor uit Rotterdam aangevoerd riviervocht dat, zeker in de eerste jaren, de naam drinkwater eigenlijk niet verdiende. De betonnen afscheidingspalen die op de foto nog als hekwerk worden gebruikt, zijn een overblijfsel van de Duitse bezetting. Deze palen waren in de vorm van een driepoot-piramide, zogeheten Tetraëders, in de laatste oorlogsjaren op korte afstand van elkaar als versperring op het strand gezet om een eventuele geallieerde landing onmogelijk te maken. Behalve als wegafscheiding werden dezelfde palen na de oorlog ook gebruikt als wegverharding, waarvan op de huidige strandopgang nog een kleine strook is te zien. 

(Foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant