Doordat het doek van de bejaardensoos gaat vallen, stoppen de krantenmannen er ook mee (Foto: Wil van Balen)
Doordat het doek van de bejaardensoos gaat vallen, stoppen de krantenmannen er ook mee (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Bejaardensoos Nieuw-Helvoet stopt na 57 jaar

Algemeen 1.725 keer gelezen

Het doek valt voor bejaardensoos Nieuw-Helvoet. Truida van Houten, Martie Lobs en Jetty van den Bergh leggen uit hoe het is begonnen en waarom het nu eindigt.

“Corona, dat is de hoofdreden van het stoppen”, legt Martie uit. “Onze leden hebben zonder uitzondering een respectabele leeftijd en zijn daardoor te kwetsbaar om risico mee te lopen.” Truida vult aan dat het ledental de laatste jaren ook steeds verder is teruggelopen. Nieuwe mensen sluiten zich niet meer aan. Dat is jammer, maar het is niet anders.”

Ordner vol herinneringen
De drie dames hebben gezamenlijk meer dan 90 jaar ervaring met de bejaardensoos. Jetty heeft een ordner bij zich. Eigenlijk is dit het collectieve geheugen van de soos. Als je door de ordner bladert, zie je in chronologische volgorde het reilen en zeilen van de soos. In 1963 waren het de dames Lugtenburg, Van der Wal, Boot en Van den Ban die de bejaardensoos Nieuw-Helvoet oprichtten. In de beginjaren vonden de bijeenkomsten plaats in De Kern aan de Smitsweg. Hier werd gekaart en spelletjes gedaan. De soos (redactie: ‘soos’ is eigenlijk een afkorting van ‘sociëteit’: een besloten gezelligheidsvereniging, waarbij soms ook het gebouw waar de vereniging bij elkaar komt wordt aangeduid als sociëteit) had niet veel inkomsten, dus uitstapjes maken was er nog niet bij. Er werd contact gelegd met de kerk en met de vrouwenvereniging en zo kwamen er beperkte middelen beschikbaar. Zo kregen de soosleden met de Sinterklaas bijvoorbeeld een glas chocolademelk en een glimmend gepoetste appel! Later werd elke twee weken een gezellige middag in de Petrakerk georganiseerd en waren er speciale bijeenkomsten rond Sint Nicolaas en Kerstmis.

Kranten
Na 10 jaar kwamen drie mannen op het idee om extra inkomsten te genereren door kranten te gaan ophalen. Jan Stolk, Dirk ’t Gilde en Tinus Graafland kwamen met handkar door de straat, later konden zij gelukkig gebruik maken van de elektrische kar van Bakkerij Klok. Nu rijden de heren in een eigen, groengekleurde Spijkkstaal kar, u zult deze vast wel eens hebben zien rijden. Doordat het doek van de bejaardensoos gaat vallen, vallen ook deze gezellige dagdelen weg voor de krantenmannen. Wie ze weleens bezig heeft gezien ter hoogte van de papierschuur – ooit de gemeenteschuur - aan de Moriaanseweg West 45 kan beamen hoeveel plezier ze hebben. De papierschuur sluit per 1 oktober aanstaande en de mannen bedanken iedereen voor alle jaren dat men papier heeft bewaard en langs de straat heeft gezet. En natuurlijk worden ook alle sponsoren bedankt die op welke manier dan ook hebben geholpen om dingen te regelen. Sempre Crescendo neemt de krantenwijk over, dus gooit u uw papier niet weg? Hoe de nieuwe ophaalactie er uit komt te zien leest u binnenkort in deze krant. Mocht u met een grote papierhoeveelheid zitten dan kunt u Piet Huisman hierover benaderen. Telefoon 0181-313079 of 06-50247058 (voor 20 uur bellen graag).

Herinneringen
Nu er dus na 57 jaar komt er een eind komt aan het bestaan van bejaardensoos Nieuw-Helvoet resten alleen nog de herinneringen. Jetty opent de ordner en daar komen de programmaboekjes van één van de vele uitstapjes op tafel. Want denk niet dat er zo maar een tripje werd geboekt! De dames gingen eerst op voorverkenning om te bekijken of restaurants en slaapgelegenheden naar wens waren. “Er is best wel eens een hotel afgevallen na ons bezoek”, zegt Martie hierover. De vettigheid zat overal aan en toen ik het toilet had bezocht, zei ik ‘annuleren die hap’”. Maar wat overheerst is het plezier. “Weten jullie nog, die vaartocht over de Maas?”. “Jazeker,” vult Truida aan, maar wat te denken van Austerlitz, Zeddam of Texel?” De lijst van bezochte steden en locaties is lang, wat wil je na zo veel jaren. In 2019 was het voorlopig laatste uitstapje. Toen werd een bezoek gebracht aan het mooie Friesland.

Panty’s en bretels
Als we vragen naar anekdotes, gaat Martie gelijk rechtop zitten. “Nou jullie kunnen wel een hele krant vullen met alles wat we hebben meegemaakt. Ik zal er één leuke uitpikken. Onze uitjes gaan met de bus en we halen de mensen op. Net nadat we wegreden, zei een van de dames ‘ik geloof dat ik moet plassen’. Na overleg met de buschauffeur bleek dat er ook een toilet was in de bus. Dus ik met die mevrouw naar dat hokje. Er liep al een spoor van druppeltjes door het gangpad…… Eenmaal in het nauwe hokje aangekomen was er geen houden meer aan…. Dus ik weer aan de chauffeur gevraagd of we een stop konden maken bij een groot benzinestation of iets dergelijks. Nou, die stop werd bij een truckerscafé en daar werden wij bij binnenkomst uitbundig begroet want ze dachten dat we truckersvrouwen waren. Lachen! We hebben we doeken en papier meegenomen en zo goed en zo kwaad als we konden hebben we het bustoilet schoongemaakt. Maar dit is nog niet alles! Bij de koffiestop stapten we allemaal uit. De echtgenoot van genoemde vrouw ook en midden op straat zakte zijn broek over zijn heupen tot op zijn enkels. We hebben de broek toen opgehesen en met onze handen aan de riemlusjes om de broek omhoog te houden zijn we naar binnen gegaan. Vervolgens zijn we we gaan winkelen om nieuw ondergoed, panty’s en bretels te kopen voor het echtpaar. Zo iets vergeet je nooit meer.”

Waardering van de gemeente
Dat de mensen van de bejaardensoos Nieuw-Helvoet goed werk doen, viel ook de gemeente op. Al in het jaar 2001 kreeg Martie Lobs de Jan Blankenspeld opgespeld door destijds loco-burgemeester Francien Biesheuvel. Martie deed namelijk ook veel voor De Ebbenheuvel en was betrokken bij diverse evenementen in Hellevoetsluis. In 2013 ontving het echtpaar Van den Houten de Jan Blankenspeld uit handen van destijds loco-burgemeester Jorriena de Jongh. Truida en haar echtgenoot Bertus (red. helaas overleden) waren toen al veertig jaar actief bij de leiding van de bejaardensoos. De Jan Blankenspeld is een Hellevoetse onderscheiding die alleen in speciale gevallen wordt uitgereikt, het gaat om uitzonderlijke verdiensten voor de Hellevoetse samenleving.

1 september valt het doek
Over enkele weken is er dus geen bejaardensoos Nieuw-Helvoet meer. Alle leden hebben hierover een brief ontvangen, vergezeld van een mooie bos bloemen. Na ontvangst van de brief zijn er best wat traantjes gelaten, vertellen de dames. We hebben wel iedereen beloofd dat – zodra de omstandigheden dat toelaten – er nog een gezellige dag wordt georganiseerd. Dit is dan het definitieve einde van een mooie, warme en sociale bejaardensoos, die met name veel gezelligheid, verbinding en plezier heeft gebracht.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant