Dit maakten de juffen voor een speciale drone actie van Groot Hellevoet omdat ze de kinderen zo misten tijdens de wekenlange sluiting van de school (foto: Chris de Wit)
Dit maakten de juffen voor een speciale drone actie van Groot Hellevoet omdat ze de kinderen zo misten tijdens de wekenlange sluiting van de school (foto: Chris de Wit)

Kinderen blij: ze mogen weer naar school!

Algemeen 737 keer gelezen

Hellevoetsluis - Na wekenlang verplicht de deuren gesloten gehouden te hebben, was het vandaag eindelijk zo ver. De basisscholen in Hellevoetsluis en dus ook OBS De Brandaris ging weer open voor de leerlingen.

Na weken van thuisonderwijs waren veel kinderen én hun ouders erg toe aan deze dag. De kinderen waren blij om na acht weken hun klasgenootjes en leraren weer te zien. "Ouders houden zich goed aan de voorschriften op het plein en de heropening is soepel verlopen", zo vertelt locatiedirecteur van De Brandaris, Annemarie de Rijke.

Verkort continurooster
De basisscholen laten de helft van de klassen naar school komen. Er is gekozen om te werken met een verkort continurooster van 08.30 tot 13.00 uur. De ene week gaan kinderen drie dagen naar school. De andere week twee dagen. In de middag zijn de scholen bereikbaar voor vragen over thuiswerk. "Kinderen en leerkrachten hadden er echt zin in. Tegelijkertijd vinden ze het ook best spannend. Speciale looproutes, ouders die kinderen bij een streep of hek moeten afzetten en desinfecterende middelen in de klassen. Allemaal maatregelen die helpen om de besmettingsrisico's van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Dit vraagt om aanpassingen. Gelukkig zien we dat iedereen zich daar goed aan houdt, zodat we voor nu veilig een nieuwe start kunnen maken," aldus Annemarie.

Gezondheid voorop
Niet alle leerlingen zijn op de eerste dag naar school gekomen. Kinderen die verkouden zijn of andere corona gerelateerde klachten hebben, mogen niet komen. Ook zijn er ouders die het risico niet aandurven. Datzelfde geldt voor onderwijspersoneel. In de meeste gevallen behoren ze zelf tot de risicogroep of hebben ze thuis een kwetsbaar familielid. Gezondheid staat voorop, maar gelukkig kunnen de meesten van hen op afstand van grote waarde zijn.

Ouders
Naast de school en de kinderen waren ook ouders toe aan het heropenen van de scholen. Eén van die ouders is Paulien, moeder van twee kinderen die beiden op de basisschool zitten. "De eerste dagen dat de kinderen thuis waren leken nog een beetje op vakantie vieren. Het was best gezellig, zo onverwacht met het hele gezin samen. Het weer werkte ook mee, iedere dag een lekker zonnetje. Maar al snel bleek dat thuis werken, thuis onderwijs geven, moeder zijn én rekening houden met een aantal beperkingen soms best moeilijk samengaat. Zeker als het weken achtereen duurt."

Paulien gaat verder: "Mijn kinderen kunnen best goed samenzijn, maar hebben toch regelmatig aandacht nodig. En soms moet je een ruzietje sussen. Als je op dat moment net aan de telefoon zit voor je werk, dan is dat niet prettig. Je hebt het gevoel dat je de hele dag moet schipperen en je aandacht verdelen en na verloop van tijd levert dat toch een vorm van stress op. Daarom ben ik blij dat de school, al is het nog niet volledig, weer open is." En weg is ze, op weg naar het thuiswerk "waar ik hopelijk een berg kan wegwerken, vandaag."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant