Cilia Meerman fractievoorzitter CDA
Cilia Meerman fractievoorzitter CDA Wil van Balen
Column uit de raad

De kracht van de samenleving

za 18 apr 2020, 16:44 Algemeen

Als ik dit schrijf is het bijna Pasen. Het feest van nieuw leven! Ik kijk uit op een ware bloemenzee van diverse narcissen, hyacinten, krokussen, tulpen. Met het warme weer uit de grond geschoten: de kracht van de lente.

Door Cilia Meerman (CDA)

Is het nog maar een maand geleden dat de eerste maatregelen tegen het Coronavirus aangekondigd werden? Vlak voor het weekend dat alle kinderen en kleinkinderen hier zouden zijn? En we daarna de tweede verjaardag van mijn oudste kleindochter zouden vieren? Hoe alles opeens níét meer doorging en de herinnering zich aan mij opdrong van die week in augustus 2018, toen mijn man en ik samen genoten van het mooie weer, de tuin, de rust, nog volkomen onwetend dat het onze láátste week samen zou zijn. En ik me opeens zo alleen voelde en moest denken aan al die mensen die zich zo váák alleen voelen. Niet alleen nu. Mensen die eenzaam zijn.

Mijn dagen raakten al snel gevuld met video-Whatsappen met de kleinkinderen, Facetimen met de kinderen en andere familieleden, appen, bellen, mailen en, in aangepaste vorm, het raadswerk. Ik ben gelukkig niet eenzaam. Maar, als je netwerk klein is (geworden), kan eenzaamheid wel op de loer liggen. En toen waren daar opeens, als reactie op alle ingrijpende maatregelen in deze Coronatijd, tientallen spontane, leuke, ludieke, lieve en mooie initiatieven met een heel duidelijke boodschap: "We denken aan je! Je hoeft niet eenzaam te zijn!" Dát is de kracht van de samenleving! Organisaties als SBO, PUSH en Dock organiseren eveneens mooie, nieuwe initiatieven. Na deze Coronatijd zullen zij hun vertrouwde activiteiten weer oppakken: 't Hart van Hellevoet, buurtkamers, het matchen van maatjes, het ondersteunen van initiatieven vanuit de samenleving. De gemeente streeft ernaar om kwetsbare inwoners vanuit een veilige en vertrouwde omgeving ondersteuning te bieden op die momenten waarop het nodig is. Waarbij die ondersteuning zoveel mogelijk zal plaatsvinden in 'gewone' woningen en wijken in de eigen sociale omgeving. Dit is onderdeel van het regioplan Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang waarover tijdens de raadsvergadering van 15 april besloten wordt. Of deze kwetsbare mensen zich daar ook echt thuis zullen voelen, hangt niet alleen af van de gemeente, maar zeker ook van positieve reacties vanuit de samenleving. Het CDA gelooft in die kracht van de samenleving!

Uit de krant