Hennie barst van de ideeën en gaat er bevlogen mee aan de slag.
Hennie barst van de ideeën en gaat er bevlogen mee aan de slag. Foto: Wil van Balen

Hannie Capello, de spil in de wijk

Algemeen 1.346 keer gelezen

Hellevoetsluis - In de Kooistee woont Hannie Capello al ruim 32 jaar. Van oorsprong meubelstoffeerder en blokfluitlerares. Ze is altijd betrokken geweest bij haar omgeving. De laatste jaren is zij mantelzorger voor haar man, en ziet Hannie kans om ook wat voor haar eigen wijk te betekenen.

Het hele jaar door organiseert Hannie activiteiten in wijk de Kooistee waar zij woont. "Het is voor mij een manier om te ontspannen" zegt ze over haar drukke schema. Hannie kent veel mensen, en 'durft te vragen' waardoor er mooie initiatieven tot stand komen. Toch is er voor elke activiteit een hoop te regelen. Ze zag dat er in haar omgeving gezinnen zijn die gebruik maken van de voedselbank en vroeg zich af; "Wat kan ik doen?" Hannie besloot een rondje door de wijk te doen en het de mensen zelf te gaan vragen. Zo ontstond er met meerdere buren het initiatief om mensen te helpen bij klein tuinonderhoud.

"We helpen met onkruid wieden, of het verven van een een tuinhek. Er zijn mensen die je niet ziet, maar door rond te vragen weet je toch die buurman of vrouw te vinden die door bijvoorbeeld ziekte niet meer zoveel kan. Er ontstaat samenhorigheid en contact met elkaar die anders niet vanzelfsprekend zou zijn. En er blijken meer buren te willen helpen dus ik doe het niet alleen. Ik heb zelf ook armoede gekend en weet dat het dan fijn is als je geholpen wordt en ik heb een zwak voor kinderen, die hebben een speciaal plekje in mijn hart." Behalve dat haar eigen 14 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen altijd welkom zijn, geldt dat net zo voor de buurtkinderen. Een paar jaar geleden versierde Hannie haar eigen tuin met kerst. De overbuurman speelde de kerstman en via sponsoren kreeg Hannie het voor elkaar om de kinderen in de buurt met een bolderkar vol cadeautjes op te zoeken. Ze deelde ze aan hen uit. Van haar vaste bakker krijgt ze op die dagen bijvoorbeeld stolletjes om uit te delen, of biedt de patatzaak aan de Forel de kinderen een gratis ijsje aan of biedt een buurman aan pannenkoeken te bakken.

Er is een bijzonder iemand die van hout kinderspelletjes maakt, of treintjes om cadeau te geven. Af en toe krijgt ze een gift waardoor ze uit de brand is geholpen bij het regelen van eten en drinken als ze een speurtocht organiseert of spelletjesdag. In haar woonkamer staat alvast een tafelvoetbal klaar om met mooi weer buiten te zetten. Hannie barst van de ideeën en gaat er bevlogen mee aan de slag. Geanimeerd vertelt ze over hoe leuk het is als de mensen blij zijn en met elkaar naar buiten gaan, uit hun huizen komen. "Het is gewoon ontzettend leuk om te doen. Volgende zomer willen we een Franse dag houden daar zijn nog sneltekenaars nodig die de kinderen willen tekenen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant