Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Brandweerkorps verwelkomt nieuwe lichting vrijwilligers

Algemeen 1.890 keer gelezen

Hellevoetsluis - Er heerste woensdag 12 februari een uitgelaten stemming in de brandweer kazerne van Hellevoetsluis.

Brandweercommandant Jos de Graaf was in zijn nopjes met de installatie van zeven nieuwe brandweerlieden. Zes voor de kazerne Hellevoetsluis en één voor de kazerne Oudenhoorn. Onder de nieuwelingen waren twee dames en dat sprak met name burgemeester Milène Junius aan. Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond beheert zij de portefeuille diversiteit en de burgemeester benadrukte dat het belangrijk is dat een brandweerkorps zo veel als mogelijk een afspiegeling is van de maatschappij. "Ik ben blij met de installatie van zeven nieuwe brandweerlieden en vanuit de diversiteitsgedachte heet ik speciaal de twee dames welkom die hier vanavond aanwezig zijn. En ik wens jullie alle zeven natuurlijk veel succes toe tijdens de opleiding die nu volgt en voor alles een veilige periode bij het brandweerkorps."

Zwaar traject
Scarlett en Sharon, de nieuwe vrouwelijke brandweerlieden vertelden dat er best zware testen moeten worden doorstaan om te komen tot de aanstelling. Er moet onder andere worden hardgelopen (Cooptertest) en gezwommen, er is een medische keuring en er wordt met een psycholoog gesproken. Ook wordt er een engtetest gedaan: met een geblindeerde bril kruip je door een nauwe ruimte om vervolgens de uitgang te vinden. Als je last hebt van claustrofobie dan red je dit echt niet! Tot slot wordt tijdens een outdoorcamp gekeken hoe je samenwerkt in een groep en hoe je presteert onder druk. Op de vraag aan Sharon hoe ze tot aanmelding is gekomen antwoordt ze: "Dit is eigenlijk gekomen door een brandmelding bij mijn vorige werkgever. De brandweerwagen kwam voorrijden en ik was onder de indruk. Ik vroeg brutaal of ik een ritje met de wagen mocht meerijden en zo is het gekomen. En nu zit ik dus hier, in de kazerne van Hellevoetsluis." Scarlett had vanuit haar werk al regelmatig te maken met de brandweer in Rotterdam en wilde zich zes jaar geleden al aanmelden. Haar zwangerschap heeft dit plan enige tijd vertraagd, maar nu is het eindelijk zo ver.
De zeven zijn nieuw aangesteld en gaan nu een opleidingstraject in dat 18 maanden duurt. In die maanden ben je best wat uren kwijt aan de brandweer. Als je tijdens het opleidingstraject bepaalde modules haalt, dan mag je als stageair mee bij een uitruk, mits deze kennis voor de klus noodzakelijk is. De vraag of we het hier nog over een hobby hebben wordt door Jos beantwoord en hij zegt dat het eigenlijk een manier van leven is en wel één die je niet meer loslaat. Vandaar dat de brandweermensen zo vaak gehuldigd worden omdat ze tien, twintig, dertig en soms nog meer jaren bij het korps blijven.

Brandweerlieden gevraagd
Ieder jaar stoppen brandweerlieden, niet alleen door pensionering maar ook bijvoorbeeld doordat ze gaan verhuizen of dat hun werkzaamheden het niet meer toelaten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant